Svečano otvoren 15. Monte Librić

0
380

Mnoštvo djece na svečanom otvorenju 15. Monte Librića rasplesali songovi poznate Ježeve kućice

 

Pula, 6. lipnja 2022. – 15. Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren u ponedjeljak, 6. lipnja 2022. u Puli u Parku Petra Krešimira IV. Ceremoniju otvorenja vodili su Ježurka Ježić i lisica Mica, životinjski likovi iz poznate slikovnice Branka Ćopića, uvevši tako u ovogodišnju festivalsku temu Librić Zoo park koja je posvećena upravo životinjama – glavnim junacima brojnih priča za djecu. Ježa i liju upriličili su glumci Mario Kovač i Petra Težak zagrebačkog kazališta Tvornice lutaka, a prema scenariju i režiji Petre Radin i Marija Kovača. U glazbeno-scenskoj igri pridružili su im se i poznati festivalski likovi Baka Librić i FaUna, odnosno Gordana Trajković i Sedina Cerovac.

U protokolarnom dijelu publici se prvi obratio župan Istarske županije, Boris Miletić i emotivno se prisjetio prvog Monte Librića istaknuvši kako su djeca koja su tada bila u publici danas već mladi ljudi, te naglasio kako ova manifestacija od prvog izdanja do ovog danas i mnogih budućih radi ozbiljan posao, odgaja generacije čitatelja. Posebnost Monte Librića leži i u njegovoj dvojezičnosti, talijanskom programu Più che una storia koji je i ovoga puta iznikao iz partnersko-kreativne suradnje sa Zajednicom Talijana Pula i govor je održala upravo predsjednica Zajednice, Tamara Brussich. U interakciji s djecom i likovima na pozornici istaknula je jedan od vrhunaca ovogodišnjeg talijanskog program – promociju knjige Ježeva kućica u talijanskom prijevodu – La casetta del Riccio.

 

Otvaranju je prisustvovala i izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, Maja

Zrnčić. Čestitala je organizatorima i izrazila zadovoljstvo Ministarstva što sudjeluje i u jubilarnom festivalskom izdanju te napomenula – u kakvim god vremenima živjeli dobre i vrijedne stvari poput ovih opstaju. Mališanima u Librić parku skrenula je pažnju na izložene knjige za koje se nada da će mnogima postati omiljene, jer čitanje omogućava ulazak u nove svjetove koji inače ne bi bili dostupni.

 

Direktorica festivala, Slavica Ćurković zahvalila je svima koji Monte Librić prate od početka, posebno djeci čija su nasmijana lica najbolji pokazatelj važnosti i nužnosti ovakve manifestacije. Potom se zahvalila cijelom svom timu, a najuže suradnike: Magdalenu Vodopija, Eminu Popović Sterpin, Iris Mošnja i Denisa Brandeisa Fialu, pozvala je na pozornicu da zajedno pozdrave male čitatelje i svu okupljenu publiku.       

Festival je naposljetku proglasio otvorenim gradonačelnik Grada Pule, Filip Zoričić.  Referirajući se na priču o Ježevoj kućici, poručio je djeci da kroz život posebno čuvaju skromnost, hrabrost, ljubav i dom. Librić parkom zaorila je festivalska himna i započelo je sedmodnevno slavlje dječje literature. Proslava jubilarnog rođendana nastavit će se večeras u 20,30 u Librić parku uz popularnog DJ Marija Kovača.

 

Festival će od 6. do 12. lipnja svakodnevno biti otvoren od 8 do 21 sati i to na dvije lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2. Na sajmu dječje knjige ovoga puta sudjelovat će najviše nakladnika do sada. Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2. Koncept izložbeno-prodajnog dijela uključuje velik broj manjih izdavača, koji će prvi put sudjelovati na festivalu i veliki izbor knjiga na talijanskom jeziku. Knjige će biti snižene i više od 50%, a određeni izdavači pripremili su i posebne, dodatne promotivne akcije.          

 

Program 15. Monte Librića može se pronaći na:

http://montelibric.sanjamknjige.hr/hr/2022/program/

 

KONTAKT: Iris Mošnja, E. iris@sanjamknjige.hr, M. 099 555 2003

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here