Slikarstvo: Svetlana Miladić

0
1250

 

Danas predstavljamo slikaricu Svetlanu Miladić iz Bačke Palanke. 

Svetlana o svojim radovima kaže:

“Počeci i ranije faze stvaralaštva obeležila sam radom pastelima u manirističkom stilu. Vremenom, kako su se interesovanja širila sve više se izražavam radom u ulju na platnu. Tako da danas gotovo i ne koristim druge tehnike.

Od manirizma, simbolizma, preko ekspresionizma u naivu, sazrevao je način predstavljanja onoga što želim preneti. Maštu i rad  zaokuplja mi atmosfera i lični doživljaj objekata koje posmatram, te su oni izraz moga unutrašnjeg bića, to su moji materijalizovani snovi, ideal u kome vidim svet oko sebe. U tom večitom traganju, kroz naivu sam spojila sve ono što mi je blisko.”

 

 

O autorici: Svetlana Miladić rođena je 1970. godine. Živi i stvara u Bačkoj Palanci, Srbija. Slikar je autodikt i slikarstvom se bavi unazad 20 godina.

Do sada je sudjelovala na više od sto kolektivnih i oko dvadeset zajedničkih izložbi. Samostalno je izlagala jednom jer kako autorica kaže: “U večitom traganju za novim, nisam našla vreme za stvaranje celovitog ciklusa”. Slike Svetlane krase mnoge domove, nalaze se i u Muzeju naivne i intuitivne umjetnosti u gradu Belogradčik, Republika Bugarska. Ujedno nekoliko slika nalaze se u stalnoj postavci u Studentskom Domu „Spasić i Mašera“ u Dobroti-Kotor, Republika Crna Gora, koja sadrži i djela eminentnih umjetnika sa naših prostora.

Dobitnica je i prve nagrade za naivnu umjetnost na Sremskokarlovačkom Novogodišnjem likovnom salonu.

  Svetlana Miladić

 

Od značajnijih izložbi su:

samostalna 2019 Kulturni centar Bačka Palanka,Srbija
zajedničke:
2014 Galerija „Božidar Adžija“ Beograd,Srbija
2015 Narodna Biblioteka „Branko Miljković“ Gadžin Han,Srbija-na kojoj je moja autorska slika „Baba“ dobila prvu nagradu izložbe
2015 Kulturni Centar Loznica,Srbija
2016 Kulturnata Kašta Dudesti Vechi (Star Bišnov) ,Rumunija
2017 Kulturni Centar Bačka Palanka ,Srbija -povodom 100 godina od rodjenja slikara Franca Ajzenhuta na kojoj su nosioci izložbe bile moje dve replike, omaž slikaru Francu Ajzenhutu „Odaliska“ i „Ženski akt“
2017 Galerija „Velja Macut“ Novi Sad,Srbija
2018 Galerija Doma studenata“Spasić-Mašera“ Kotor,Crna Gora
Sudionica je mnogih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here