Slikarstvo: Irena Sara Mraz

0
1350

 

Centar Kulture predstavlja slike Irene Sare Mraz.

Irena dobiva inspiraciju ovisno o godišnjem dobu i situaciji. Nekad su to arkade Mirogoja, bijele breze uz ledeni potok, snježni brežuljci i crkvice, snježni obronci obasjani suncem, tragovi u snijegu… Ponekad ju inspiriraju životinje, tako je i nastala slika „Moj prijatelj puž“. Ponekad slika na temu čovjeka ili njegove anatomije, tako su nastale slike, “Tri sestrice“, ili „Samo je čekala“.

Ponekad se nađu motivi mora i života na moru ili priroda koja nas okružuje: Makovi u cvjetnom polju na velikom platnu uljem, ili nježni akvarelom crveni kao krv. Velika vaza puna ruža i ivančica koje padaju iz vaze, ulje, za susjedu Sonju. Narcisi i tulipani sa izleta u Botanički vrt. Ljubice u vazi, nakon posjeta Ozlju i grobu Slave Raškaj.

Irena Sara o svojim radovima kaže:

“Inspiraciju nalazim na svakom koraku, oblaci, sada rascvale magnolije, tulipani, božuri, ruže. Boje jeseni od žute, crvene i zlatne u Maksimiru. Šetnica Makarske, Lošinja ili Rovinja, vrbe uz potok, brza rijeka Jadro. Prelistam knjigu Dvorci i kurije Zagorja i nastane izložba „Dvorci“ i slika dvorca Ožegović na mom zidu. I emisija „Treća dob“ na You Tube.

Vode, potoci, rijeke vječita su inspiracija. Čamac i šaš Mrežnice, otišao u Australiju, Vodenica u Rastokama ili Vodenica na Bednji, sve sam to prenijela na platno. Kiša, snijeg oblaci, odmah je tu žena sa crvenim kišobranom. Tražim sliku N. Šubića Zrinskog, nema osim ona iz HNK, nema spomenika. Ja sam ga naslikala, u mom zamišljenom parku, prijateljica Vesna i njena dva peseka, sastajemo se pod Zrinskim. Haiku pjesma i evo “zelenog guštera na bijelom kamenu“.

Fašnik je, odmah vidim Veneciju, gondole, maske. Ode slika u Galeriju Krapine on line. Minijature za međunarodnu izložbu u Zaprešiću. Slikam i sakralne motive, za natječaj časopisa „Marija“ u Splitu, Isus i Magdalena, Isus u povjerljivom razgovoru.

Slikam sve što je meni lijepo, uljem, akrilom na platnu, akvarel na papiru, portrete ugljenom, tuš, lavirani tuš, suha pastela za lijepe „nature life“. Boje uvijek prate moje raspoloženje, ili snažniji namazi ulja i akrila ili pak nježne, gotovo prozirne latice ruže akvarelom.

Imam i Van Gogha sa buketom suncokreta, zašto i ja ne bih bila sretna i gledala ga na svom zidu. Jako volim Klimta, moj prilog godišnjici Hommage u knjižnici Staglišće. Volim i Gogena, Pissaroa, Reiserove akvarele.”

U nastavku pogledajte galeriju Irene Sare Mraz.

 

 

 

O autorici: Irena Sara Mraz je iz Zagreba. Godine 2003. ured i računalo zamjenjuje paletom i bojama i počinje intenzivno slikati. Stručnu edukaciju pod vodstvom akademske slikarice prof. Petrom Grozaj započinje u Otvorenom učilištu te nakon dvije godine još četiri u privatnom ateljeu prof. Petre Grozaj, slika u likovnim radionicama “Artena”, “Art session” i AMA ARTEM kod mentora, sve akademskih slikara.

Nastavlja sa usavršavanjem na mnogobrojnim likovnim okupljanjima i kolonijama od kojih su neke humanitarnog karaktera. Iz nje je više samostalnih i pedesetak grupnih izložbi.  Izlagala je svoje radove u KGZ grada Zagreba, Galerije, muzeji, Samobora, Zaprešića,  Krapini, Splitu, Šibeniku, Koprivnici. Donirala je radove na likovnim kolonijama Paunovac, Ljeto na Stross-u, Udruzi „Anđeli“, Udruzi distrofičara Hrvatske, Caritasu, Radio Mariji, Kamenskom, KC Travno, Sesvete, Galeriji Specijalne policije, Hrvatskom saboru kulture u Koprivnici, Galeriji Hrvatski iseljenici, Dijaspori s ljubavlju i Hum, koloniji JARUNSKA DUGA te Udruga RUAH.

Od proljeća 2013. godine volontira i vodi dvije Likovne radionice tjedno umirovljenicima Zaklade „Zajednički put“ Senior centar na Jarunu.

Kontakt: Irena Sara Mraz, Zagreb

i.s.mraz@gmail.com    

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here