SKULPTURE: VEDRAN RUŽIĆ – UNIVERZALNA SIMBOLIKA LANČANE POVEZANOSTI

0
1272

 

Vedran Ružić, opatijski umjetnik osim što se bavi jazz glazbom i slikarstvom bavi se i izradom skulpturama. Skulpture su postavljene u Opatiji i okolnim mjestima. Postavljene su u sklopu projekta „Riviera4Seasons2“ koji je imao za cilj proširenje kulturno turističke ponude.

Neke od skulptura koje se može vidjeti u Opatiji su “DNK s glazbenim notama- Libertin” koja je ujedno i naslovnica njegova jazz albuma. Skulptura „Diskontinuitet“ rađena također od metala  je polumjeseca i kugle i simbolizira zajedništvo oca i sina, a posvećena je znanstvenim velikanima Andriji i Stjepanu Mohorovičiću. Kako sam autor kaže do oblika je došao slušajući uvod kompozicije „Djevojka sa lanenom kosom“ od Debussya. Prvih nekoliko tonova skladbi koje se vrte u krug dovele su do toga oblika. Ostale instalacije koje se mogu vidjeti su „Mačak iz Voloskega“ koja je načinjena u bojama oživjelog mačka iz istoimene slikovnice. Tu su se našle još instalacije „Borba galebova“ koja je postavljena u centru Opatije na šetnici uz more. Instalacija „Marun“, „Lavanda“, te dvije „Markacije“ postavljene na Učki te u mjestima podno nje.

Vedran o svojim radovima kaže: „Neke od skulptura su izrađene od varenih lanaca, od kojih su neke u DNK formi, dok su druge slobodnije, a zajedno prikazuju univerzalnu simboliku lančane povezanosti.  U skulpture su utkane melodije – molekule koje označavaju genetski kod autorskih kompozicija.
Kako po prirodi volim povezivati umjetnosti, onda su upravo ove instalacije DNK varenih lanaca i dio novoga projekta Libertin koji objedinjuje jazz album sa tri suvremena plesača u obliku jazz predstave. Za tu sam priliku iskoristio instalacije da mi budu dio video projekcije po preko scenografije limova za vrijeme održavanja koncerata. Najčešći materijali koje trenutno koristim u izradi skulptura su metal, lanci te beton.“

 

      

 

      

 

      

 

     

 

 Foto: na koncertu Kinoteka: Anita Nadj, ostale fotografije: Jelena Vlahović

web: https://vedranruzic.com/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here