Reljef u kamenu: Ljubav prije svega – Vlatka Bauer

0
1587

 

 

Centar Kulture po drugi put predstavlja umjetnicu Vlatku Bauer koja na jedinstven i poseban način stvara reljefe u pijesku i kamenu.

Vlatka za izradu reljefa u kamenu koristi dlijeto za kamen, drvo, turpije i rašpice. Na kraju se brusnim papirom radi finalna dorada. Kada je reljef završen lakira se bezbojnim lakom koji daje čvrstoću i sjaj i montira se na podlogu.
Autorica nabavlja kamen iz Varaždinske županije, tzv. kamen pješčenjak. 
Prema riječima autorice nekada su taj kamen kipari koristili za izradu sakralnih kipova za crkve i to ne samo u kršćanstvu nego i u hinduizmu.
Vlatka je započela raditi reljefe sasvim slučajno kada je na kolonijama upoznala kipare koji rade s tom vrstom kamena. Tada je dobila želju da se okuša i u klesarstvu.
Ubrzo nakon toga Vlatka je imala izložbu u Kutini pod nazivom “Moj anđele”, a kasnije postav je nadograđen reljefima majke s djecom te nazvala izložbu “Ljubav vrjednija od svega”.
Isti taj postav bio je izložen u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapinskim Toplicama, a nedavno je jedna slika otišla za Ameriku.

U nastavku pogledajte reljefe izrađene u kamenu.

 

 

 

O autorici: Vlatka Bauer rođena je 26.04.1982. u Vukovaru, gdje je živjela do 1991.godine.
Nakon toga živjela je u Zagrebu, Hrvatskom Zagorju, Križevcima.
Široki opus njenog likovnog izražaja spaja slikarstvo, kiparstvo te osebujan izražaj mozaika u pijesku.
Sudionik je mnogih likovnih akcija i donacija. Sudjeluje na međunarodnim likovnim kolonijama i međunarodnim izložbama, skupnim i samostalnim.
Specifična-unikatnost prepoznata je i izvan naših granica, tako da se njezini radovi nalaze u privatnim kolekcijama diljem Europe, Australije, Kanade, Tasmanije, Indije i Rusije.
Njezin portret dr. Dragutina Tuđine – reljef u kamenu nalazi se u istoimenom muzeju, u Pregradi, te dvije skulpture su u stalnom postavu etno zbirke Škofać-Letovanić, koja je ujedno i pod UNESCO-vom zaštitom.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here