Relativna galerija: Velikani u malom formatu – otvorenje izložbe

0
506
Više od 20 djela Nives Kavurić-Kurtović

Relativna galerija

Vas poziva na otvorenje izložbe

 u četvrtak 15.9.2022. u 19 sati na adresi Pomerio 18 u Rijeci

Velikani u malom formatu

(Izbor iz kolekcije Šokić)

 

Izložba obuhvaća oko četrdeset djela malog formata, pretežno crteža i grafika renomiranih hrvatskih umjetnika iz kolekcije Frana Šokića i Sanje Petrović iz Petrinje. Veći dio izložbe su grafike, crteži i slike Nives Kavurić-Kurtović, jedne od najvećih umjetnica hrvatske suvremene likovne scene, stoga izložba u velikoj mjeri prenosi dominantnu energiju ove osebujne umjetnice. Osim Nives K-K, prisutni su i drugi velikani: Dimitrije Popović, Ivica Propadalo, Viktor Šerbu, Toni Franović, Marija Jug Pecarić i drugi. 

Nebitno da li u malom ili velikom formatu, velikanima nazivamo one umjetnike koje svojim bogatim izrazom prenose snažne iskaze duše, što su u konačnici uvijek namijenjeni drugima tj. gledaocima koji to intuitivno primaju, svjesni ili nesvjesni kompleksnosti duhovnih poruka. Umjetnik mora stvarati. Na putu svog „moranja“ svaki je umjetnik stvarao velika i mala djela, a koliko je djelo veliko, ne odlučuje format nego dubina i kompleksnost duhovnog iskaza, kao i vještina kojom je djelo „istkano“.

Kolekcija Šokić broji oko 120 djela renomiranih hrvatskih umjetnika. Nastala je u zadnjih nekoliko desetljeća sakupljanja umjetničkih djela, stoga i veći dio djela datira s kraja 20 stoljeća, ali ima i djela suvremenih živućih umjetnika. 

Izložbu je moguće pogledati do 15.10.2022. u radnom vremenu galerije: utorkom i subotom od 10 do 12 te utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 17 do 20 sati. Izložba je prodajna.

Dijana Lukić, voditeljica galerije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here