Priopćenje za medije: 283 basne pristigle na natječaj udruge Mlada pera – oduševljenje, ali i zabrinutost

0
54

Na literarni natječaj udruge Mlada pera Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara! pristigle su čak 283 basne što govori kako udruga pronalazi prave teme za svoje literarne natječaje i da je njezin rad sve prihvaćeniji diljem Hrvatske i suradnja se širi na sve veći broj škola.

U udruzi su oduševljeni brojem pristiglih basni samo što ovaj put uz oduševljenje  izražavaju i zabrinutost! Naime, u natječaju “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!” udruga Mlada pera dala je priliku najmlađim autorima da u formi basne izraze vlastite pouke i mudrosti bile one upućene roditeljima, učiteljima, ili sebi samima te možda lakše progovore o temi ili problemu koji je za njih bitan.

Oni očito i jesu progovorili o onome što im je bitno i ukazali su na probleme, jer kako inače protumačiti da je u preko 15% pristiglih radova prisutno nasilje, u nemalom broju čak nasilje najgoreg oblika? Basne šalju poruke o problemima u pubertetu, nasilju zbog različitosti, nasilju zbog drugačijeg stava, mišljenja, izražavanja, ukazuju da roditelji nemaju vremena za djecu…djeca ne vide drugačije rješavanje problema nego nasiljem, prihvaćajući nasilje kao opravdan i jedini izlaz!

Napisati basnu nije tako jednostavno kao što se čini, nije dovoljno samo životinjama dati moć govora,  likovi u basnama, pogotovo oni koji se često pojavljuju, utjelovljuju ljudske osobine koje se smatraju poželjnima, ili nepoželjnima, a koje se u basni obično žele pohvaliti ili pokuditi. Stoga je žiri odabrao 92 basne koje će ući u bojanku koju ilustrira Goran Radiković, a najkreativnije basne u kojima su mladi basnopisci uspješno spojili životinje s ljudskim osobinama, a koje istovremeno vežemo i uz  životinje odabranim u nagrađenim basnama i poslane moralne pouke ili poslovice su:

– za učenike 1. –  4. razreda:
1.nagrada: 150 kn, plaketa i bojanka – Antonija Piskač, 4. razred, OŠ Rovišće, PO Prgomelje za basnu Zec, krtica i magarac

2.nagrada: 100 kn, plaketa i bojanka –  Lorena Matičević, 3. d, OŠ Antuna Kanižlića Požega, PŠ Vidovci za basnu Posramljeni paun

3.nagrada: 50 kn, plaketa i bojanka – Jana Zelda, 4. b, II. OŠ Bjelovar za basnu Posebno srce

– za učenike 5. –  8. razreda

1.nagrada: 150 kn, plaketa i bojanka – Nina Horvat  8.b, OŠ Jože Horvata, Kotoriba za basnu Komarac i leptir

2.nagrada: 100 kn, plaketa i bojanka –  Iva Ivec, 5. razred, OŠ Novi Marof za basnu Krava i mrav

3.nagrada: 50 kn, plaketa i bojanka –  Nika Milinković, 5. r., OŠ Barilović za basnu Lavice u srcu

Imena svih basnopisaca koji su našli svoje mjesto u bojanci možete pronaći na linku Mladi basnopisci!

Zbog izuzetnog zalaganja svih učenika u razredu i pokazanog međusobnog povjerenja te uzajamnoj suradnji na  i u kreativnosti za Izvor literarnog izražavanja mladih u 2021. godini proglašava se 2.b razred OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik i bit će im uručena plaketa.

Hvala svim mladim basnopiscima, čestitke nagrađenima  i poruka svima: Djeco, nasilje nije rješenje! Odrasli, na nama je da im to pokažemo! I nađite vremena za druženje s djecom!

Predsjednik udruge Mlada pera

Gorkić Taradi

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here