Preporučujemo: antistresne zanimacije

0
1465

Htjeli mi ili ne, kad-tad nađemo se u situacijama koje su stresne i nepoželjne. U takvim trenucima potrebno je na razuman sagledati sve mogućnosti koje nam se pružaju. Osim granica, u životu postoje i mogućnosti koje treba iskoristiti na najbolji mogući način. Ako dobro razmislimo uvijek postoji nešto što možemo učiniti za sebe i društvo. Ovdje donosimo samo nekoliko prijedloga koji bi vas mogli potaknuti na kreativnost koja se skriva u svakome od nas. Često puta potreban nam je samo mali poticaj koji bi pokrenuo malo dijete koje čuči negdje u nama i zaspalo je pod utjecajem ozbiljnog odraslog svijeta i svakodnevne rutine. Evo nekoliko prijedloga za opuštanje i poticanje kreativnosti.

 

1. Bojanje

Još je davno C. G. Jung poticao bojanje, pogotovo mandala kao jedan dio terapije. Kada bojamo tad smo fokusirani i usredotočeni na radnju. Na taj način vježbamo fokusiranost i usredotočenost uma i ne mislim na stresne situacije. Nešto zahtjevnije bojanke za odrasle možete naći na idućoj stranici:

https://www.mombooks.com/mom/online-activities/

 

Dok za djecu preporučujem iduće stranice:

https://www.online-coloring.com/

https://www.thecolor.com/Category/Coloring/Animals-General.aspx

Poželjno je bojati na papiru fizičkim bojicama zbog razvoja motorike što je bitno za djecu, no ako nemate te mogućnosti kao zamjena dobro će doći i bojanje na računalu.

 

2. Bojanje kamenja

Bojanjem kamenja možete ukrasiti svoje lončanice, cvijeće, kaktuse… Poželjno je, ali nije uvjet imati oble kamenje jer je na njima lakše crtati i stvarati linije i oblike. Kamenje možete bojati uljanima bojama ili akrilnim koje su trajnije za razliku od drugih boja. Kao privremenu zamjenu za navedene (ako ih nemate) možete koristiti i druge kao što su drvene bojice koje naravno ne mogu ostaviti intenzivne boje (i nisu trajne) kao što su akrilne. Granica motiva i slika je samo vaša mašta. Možete slikati šarene mandale, životinje, gljive, kukce, cvijeće…

        

                 Foto: Pixabay

                   Pixabay

 

3. Ukrašavanje čaša, boca, lončanica, vaza…

Boje koje vam trebaju su isto kao i kod bojanje kamenja. Poželjno je da imate uljane ili akrilne boje, kist i malo mašte i volje. S motivima ne treba pretjerivati. Dovoljne će biti samo linije recimo oko grla boce ili vaze da djeluju elegantno i posebno. Osima bojanja, boce, vaze, lončanice… mogu se ukrasiti i narukvicama. Jedan od primjera postupka izrade narukvica pogledajte na sljedećoj stranici:

http://jristicline.com/popularne-pletene-narukvice/

   Luisella Planeta Leoni – Pixabay

 

        MirellaST – Pixabay

 

4. Fotografija

U zatvorenom prostoru idealno je vrijeme za makro fotografije ili fotografije hrane. Mobitele imamo svi. Jedino što vam treba je malo mašte i ideje. Uz kuhanje uzmite mobitel u ruke i nabacite koju fotografiju. Nastojite da imate prirodno svjetlo, poigrajte se rasporedom hrane na stolu, fotografirajte iz raznih kutova. Pogledajte na internetu ostale fotografije hrane koje bi vam mogle dati inspiraciju i pazite da vam ne izgori hrana.

         Konstantin Kolosov – Pixabay

 

        Hans Braxmeier – Pixabay

 

          Oldmermaid – Pixabay

 

5. Mini terarij i herbarij

Napravite si mini terarij za ured ili sobu koji će vam uljepšati izgled prostorije i dati dašak prirode. Dovoljno je imati manju bocu ili staklenku. Napuniti ju zemljom i biljkama koje su ne zahtjevne kao što je mahovina i čuvarkuća ili pazikuća. Čuvarkuća ima latinski naziv sempervivum tectorum što možemo prevesti kao uvijek živa (semper – uvijek, vivere – živjeti), stoga nije zahtjevna. Uz malo zemlje i pokoju biljku u terarij možete staviti češer i komad drveta da mini okoliš bude savršen za vaš omiljeni prostor. Mahovina voli sjenoviti i vlažni prostor pa ne držite terarij izravno na suncu.

                               

                             Katarzyna Modrzejewska – Pexels

 

                         

                                                Pexels

 

Ovo su samo neki od prijedloga koji bi vas trebali potaknuti da sami nešto osmislite i nešto korisno napravite za sebe i druge 😉

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here