Premijera u MSU u Zagrebu: brazilski umjetnik RobsonCatalunha u MSU u suradnji s Vesnom Mačković

0
629

Brazilski umjetnik Robson Catalunha i nagrađivana hrvatska umjetnica Vesna Mačković nakon višegodišnjih umjetničkih susreta u New Yorku u rezidenciji Boba Wilsona i brazilskom São Paulu na festivalu Satyrianas donose njihov prvi zajednički kazališni rad “Moj govor / Meudiscurso” u MSU u Zagrebu i kazalište Satyros u Sâo Paolu uz potpore Ministarstva kulture, Grada Zagreba i prostora MSU-a i kazališta Satyros.

Premijera

5.-6.10.2019., 20h MSU, Zagreb (Gorgona), Hrvatska 
18.-19.10.2019., 21h, Satyros, São Paulo,Brazil

Autori i izvođači:

Vesna Mačković i RobsonCatalunha
Glazba i video: Vesna Mačković
Svjetlo: Andrija Santro (Hrvatska), TiagoCapellaZanota (Brazil)
Fotografija i video: Hrvoje Zalukar (Zagreb), Ivan Marinković (snimke kod Bijele kuće, Washington DC)

 

ULAZNICE su dio inicijative “Umjetnost dostupna svima” prema kojoj posjetitelji ulaznice samo rezerviraju i pri izlasku s događaja ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem upisuju na prazno polje cijenu i plaćaju. 

REZERVACIJE: info@arktik.eu ili SMS / Viber / Whatsapp 099 200 40 40

Facebook event: https://www.facebook.com/events/559179574826750

YouTube teaser: https://youtu.be/sbl6z80PQcc

Opis rada

Dvoje umjetnika, Vesna Mačković iz Hrvatske i brazilski umjetnik RobsonCatalunha odabran iz brojnih Vesninih međunarodnih suradnji na 4 kontinenta, u ovom izvedbenom radu preispituju svoje (ne)mogućnosti međusobne komunikacije uzrokovane potpuno različitim materinjim jezicima. Tijekom svojih umjetničkih putovanja njihova iskustva i umjetničke suradnje stvorili su izvorište glasova i glasanja ljudi u različitim kulturama, jezicima, sferama društvenog života. Iz ove polazišne točke dvoje umjetnika kroz zastrašujuće ali i komične usporedbe današnjeg političkog glasanja i vokalizacija te preko eksperimentiranja iskonskim glasovima od pračovjeka do današnjeg civiliziranog čovjeka istražuju koliko su sposobnosti komunikacije humanoida zapravo promijenjene kroz povijesne ere i stoljeća.

Što govoriš ti, a što govorim ja? Koji je govor moj, a koji tvoj? Prepoznaješ li moj glas ili je strano sve što glasam iz sebe?

Koristeći i metode fizičkog kazališta ovaj eksperiment teksta i glasa odvest će umjetnike u međusobno preispitivanje kroz jezike njihovih tijela. 

Odakle su? Kamo idu? Prepoznajemo li njihov govor? Gdje prestaju njih dvoje i gdje počinju svi oni?

 

Fotografija i video: Hrvoje Zalukar (Zagreb), Ivan Marinković (snimke kod Bijele kuće, Washington DC)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here