RADIONICA “TIJELOM SVIRAJ, PRSTE ANIMIRAJ!”

0
771

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Mali Teatar pozivaju Vas 19.02.2022. – 13:00 sati na radionicu tjelesnog lutkarstva i tjelesnih perkusija u Švarcovu 18.

 

TJELESNE PERKUSIJE

Pljeskanjem, udaranjem i pucketanjem prstima izražavamo sreću i veselje. Tjelesno perkusioniranje prirodna je metoda za izražavanje, a ovom radionicom otkrit ćemo neke mogućnosti kojima takva vrsta izražavanja može postati kreativna, te postati osnovom za daljnju igru, kreativnost i istraživanje. Polaznici će naučiti kako od osnovnih elemenata napraviti ritam, koji može služiti za pjesmu, ples i glazbenu kulisu kazališne predstave.

TJELESNO LUTKARSTVO

U drugom dijelu radionice kroz nekoliko dramsko-scenskih igara istražit ćemo koje nam mogućnosti ruke, noge, glava i drugi dijelovi tijela pružaju u kreiranju scenskih likova – lutaka životinja i ljudi, te scenskih maski.

Dlanovi i stopala kao udaraljke, te tijelo kao instrument prisutni su u ljudskoj povijesti od samih početaka civilizacije. Osnove tjelesnih perkusija leže u antropološkim, biološkim i sociološkim aspektima čovjekovog života. Dok su glasovi i zviždanja prapovijesnog čovjeka preteča melodije u glazbi, pljeskanja, udaranja i pucketanja preteča su ritma.

Elementi tjelesnih perkusija od 19.stoljeća prisutni su u glazbenoj pedagogiji kao dio glazbenog treninga, a igre pljeskanja danas su prisutne kao neizbježan didaktički element u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju te nastavi osnovnih škola.

Znanstvene i neurološke studije dokazuju brojne benefite na psihički, kognitivni, mentalni, psihomotorni i socioemocionalni razvoj djece

Tjelesne perkusije koriste se i u terapeutske svrhe te dokazano pomažu u smanjivanju stresa, te razvoju komunikacijskih vještina, govora tijela i otklanjanju specifičnih smetnji povezanih s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti, Downovim sindromom, diskalkulijom, autizmom itd.

Glumac i voditelj radionice Igor Baksa unatrag već sedam godina razvija tjelesno lutkarstvo kao inovativni način umjetničkog izričaja koji djecu potiče na maštu, kreativnost i zabavu bez ekrana, igračaka i ostalih “rekvizita” koji oganičavaju maštu zadanim okvirima. Mašta je neograničena i dolazi iz nas samih!

 

Dob: 6 – 12 g.

Trajanje: 45 min.

Za sve informacije i rezervaciju karata kontaktirajte: barbara.kovacevic@maliteatar.hr  ili +385 95 360 10 14.

Ulaznice se mogu kupiti klikom na link  https://ulaznice.hr/web/event/38/9609    ili prije radionice u Centru.

Cijena ulaznice je 50kn.

Za odrasle koji su u pratnji djece potrebne su važeće Covid potvrde ili negativan antigenski test.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here