Poziv na otvorenje izložbe Priča srca u Relativnoj galeriji u Rijeci

0
750

Relativna galerija i Kreativna industrija Europe KIE

pozivaju Vas na godišnju grupnu izložbu KIE, s nazivom

Priča srca

 

Otvorenje je bilo 20.6.2022. u 19 h, na adresi Pomerio 18 u Rijeci.

Izložba obuhvaća slikarske i kiparske radove 21 autora, iz redova profesionalaca, amatera i studenata umjetnosti, članove KIE: Nevena Živić, Mirela Peterlić, Lorena Milković, Iva Puc, Ivan Tomečak, Marina Vlašić, Dijana Kadić, Michela Mužević, Ljiljana Majić, Sanjin Bakotić, Jeanette Bernic, Renata Vojnić, Jasna Bogunović, Milica Marić, Mario Oberhofer, Dijana Lukić, Tara Martić, Branka Pranjić, Ines Zaharija, Dino Zuljani i Domagoj Barić.

 

Tematska poveznica izložbe je svijet emocija, nazvan “pričom srca”; emotivni impulsi koji iznalaze načina da se autorov unutarnji svijet emocija i nemira prenese u umjetnički medij i ponudi publici na “čitanje”. 

U osvrtu izložbe istaknuto je: „u početku bijaše energija stvaralačke strasti, koja je naše umjetnike povela putem profesionalnog ili amaterskog bavljenja umjetnošću. Dok će prvima odrediti čitav život, jer će se odazvati pozivu da “služe” tako što će permanentno vlastitim srcem i intuitivnim alatima “downloadati božanske poruke“ (i tomu podrediti sve druge ciljeve), drugima će biti način emotivnog balansiranja, igre i zabave, u vidu hobističkog bavljenja, gdje će zapravo raditi isto – pričati priču srca u manjem formatu.

 

Naglasak na emocijama vidljiv je i kroz samu tematiku većine izloženih djela pa na izložbi prevladavaju psihološki portreti, ali i apstrakcije koje energiju emocije prenose direktno kroz boje i oblike, bez dodatne naracije.

 

Budući je umjetničko djelo završeno tek kad je „konzumirano“ od strane publike, fokus izložbe je upravo na ovoj komunikaciji.  Publika “čita” djelo, dekodira njegov energetski zapis te ga prima ili odbija (ili najgore – ignorira), ocjenjuje vrijednim ili nevrijednim, zanimljivim ili nezanimljivim. Premda “priča srca” ne podliježe vrednovanju, ipak će poneki rad, zato što je izvanredno izveden i pun sadržaja, zaustaviti i nagnati posjetitelja Relativne galerije se zagleda, udubi, uživi i uživa, dirnut emocijom koja je u njega utkana, jer je priča srca, zapravo i uistinu, najjača.

 

Ova energetska komunikacija završit će 11.7.2022. aukcijom koju članovi KIE organiziraju već treću godinu za redom, nastavljajući tradiciju povoljne kupnje za građane u direktnom kontaktu s umjetnikom i djelom. Živa praksa, komunikacija i dijeljenje vraća publiku u galerije, čime one ispunjavaju svoju svrhu – osiguravaju da umjetnička informacija stigne do onoga kome je namijenjena. KIE podsjeća građane: Umjetnost nam pripada! Ona je u svojoj suštini duboko demokratska, pristupačna te upravo građanima i namijenjena.

 

Izložbu je moguće pogledati do 11.7.2022. u radnom vremenu galerije uto/sri/čet 17-20 uto/sub 10-12.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here