Poziv na otvorenje izložbe: Gospođa kipar / Madame sculpteur

0
868
Pogled na skulpture

Organizator izložbe je udruga Kreativna industrija Europe.

Zašto tema ženskog kiparstva?

Kroz povijest gotovo da i ne susrećemo slavne kiparice, pogotovo ne s Balkana, regije gdje su žene stoljećima bile sputavane. Iako je to danas drugačije, kolektivna percepcija ipak će kiparstvo svrstati u „muško zanimanje“. Dok se borimo s nesvjesno usvojenim predodžbama i predrasudama, pitanje se proteže i šire – u kolikoj mjeri su žene i danas spremne da se upuste u „muška posla“ ovdje gdje smo se pukim slučajem obreli, rodili, naslijedili vrijednosti, mi južnjaci, kulturno prilično ukorijenjeni u tradicionalne obrasce. U duhu ovih pitanja, nije nebitno spomenuti i da je Generalni pokrovitelj izložbe Udruga poslovnih žena Krug. Žene pomažu ženama da budu vidljive i prenose istinu o ženama.

Ovom izložbom svjedočimo snazi ženskog stvaralaštva koje nosi kompleksnu informaciju, intimnu i društvenopolitičku, u civilizacijskom trenutku gdje su muške i ženske uloge nejasno razgraničene te potiču mnoga pitanja. Odgovore će svaki posjetitelj izložbe potražiti u presjecima osobnih i kolektivnih iskustava. Naše gospođe kipar, koje svojim nježnim rukama režu, klešu, vare, leme, bruse, pile, dube, pale, vladaju tehnikama ali i miluju materijal te mu udahnjuju život i dušu, vrijedne su svake pažnje i poštovanja a ovom izložbom im to upravo i ukazujemo.

Kreativna industrija Europe (KIE) je s ovom izložbom već napravila međunarodnu turneju. Gospođa kipar je u travnju izlagana u Villachu, u galeriji Tart. Čim su mjere stožera dopustile ponovni rad galerija, izložba je brzo i uspješno prenesena u Rijeku. Osim međunarodne kulturne razmjene, KIE koristi ovu priliku za proučavanje sličnosti i razlika između austrijske i riječke publike kako bi se unaprijedila domaća izložbena praksa. Iz KIE poručuju: „Sa znatiželjom promatramo i hoće li naša uobičajeno suzdržana publika izraziti divljenje kiparicama i spremnost na kupovinu radova u trenutku kad umjetnosti raste cijena, upravo iz razloga urušavanja vjere u društvo u kojem je profit glavni pokretač.“ KIE vjeruje u uspjeh riječke izložbe na kojoj izlažu pretežno renomirane umjetnice s akademskim titulama ali i dvije umjetnice iz redova amatera.

Izlažu: Georgette Yvette Ponté, Darija Stipanić, Dijana Iva Sesartić, Višnja Laginja, Roberta Weissman Nagy, Dijana Trtanj, Nina Lekić, Marina Vlašić, Lana Gržetić, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Renata Vojnić, Mirta Grandić, Lea Maravić i Dijana Lukić.

Izložba se može razgledati u radnom vremenu galerije: uto, sri, sub od 10 do 12 i pon, uto, čet, pet od 17 do 19 h.

Izložba će trajati do 5.6.2021. godine kad je zakazan performans Kiparica u nastajanju, na kojem će umjetnica Lea Maravić izrađivati kip prema modelu, uživo, pred publikom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here