Poziv na izlaganje u 2021. godini – Galerija Vladimir Bužančić

0
871
Foto: Bodobe - Pixabay

Foto: Pixabay

Pozivamo umjetnike i kustose na izlaganje u GVB u 2021. godini na temu Doktrina pandemije ili seruma istine globalnoga PandæmoniumaGodišnji program GVB u 2021. će se realizirati u formi samostalnih i skupnih izložbi.

Sartre  “angažiranu književnost”  određuje kao “književnost koja otkriva čitaocima njihovu vlastitu situaciju kako bi mogli preuzeti odgovornost za nju”. U tom okviru  umjetničke angažirane  prakse interveniraju direktno u društveni kontekst, u ovom slučaju u globalni fenomen koronavirusa koji je na svojevrstan način zarazio i medije.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je, kako se sada već enciklopedijski navodi, 11. ožujka 2020. pandemiju zbog koronavirusa COVID-19. Dosadašnje pandemije bile su H1N1 (2009.), HIV-1 (1981.), španjolska gripa (1918.), velike boginje (1870.) i  kuga (1347.).

Naslovnom igrom riječi (demos/narod – daimónion/demon) postavljamo u poveznicu  riječ pandemija,  koja proizlazi iz starogrčke riječi pan – “sve” i demos – “narod”, u značenju događaja koji pogađa sve pripadnike naroda.  Nadalje,  riječ Pandæmonium, što je glavni grad pakla u epu Izgubljeni raj  Johna Miltona,  potječe od starogrčke riječ pan – „sve“  i daimónion – “mali duh”, “mali anđeo”, ili,  u kristijaniziranom tumačenju, “mali demon” , a kasnije i “demon”.

U strelovitom širenju virusa COVID-19 globalno je selo razotkrilo svoje skriveno lice. Nije moguće samo trgovati, proizvoditi i putovati bez granica. Sve je bez granica i ne može ih se uspostaviti selektivno. Štoviše, pokazalo se da ignoriranje bolesti kao problema neke daleke zemlje može skupo koštati.  Oni koji su vjerovali da mogu ignorirati virus kako bi sačuvali ekonomije platili su najvišu cijenu. Nijedna država, nijedna nacija, nijedna religija, nijedan koncept kojim tisućljećima uporno branimo partikularne interese nije izdržao proboj virusa.  Nisu ugroženi neki daleki Kinezi, ili malo bliži Talijani i Nijemci, već Homo sapiens.  Virus je na neočekivani način ujedinio ljudsku vrstu. Zamislite, shvatili smo da dijelimo istu sudbinu, da možemo umrijeti od iste bolesti. Upozoreni smo da moramo biti odgovorni jedni prema drugima kako ne bismo širili zarazu. U javnom prostoru pojavila se potpuno druga perspektiva – paziti na sebe i druge postalo je isto. Međuovisni smo. No, hoćemo li saznanja iz toga iskustva dugoročno primijeniti i promijeniti dominantnu etičku paradigmu?

Detalji i uvjeti natječaja: https://czk-novi-zagreb.hr/galerija/poziv-na-izlaganje-u-2021-godini/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here