Posljednja ZILIK izložba u ovoj godini – Matko Antolčić predstavlja se s četiri različite priče!

0
128

U četvrtak 10. studenog u 19 sati u Galeriji ZILIK otvara se posljednja ovogodišnja ZILIK izložba pod nazivom „Četiri priče“. Čast da zatvori sezonu izložbi pripala je akademskom umjetniku Matku Antolčiću. Autor će se predstaviti selekcijom ilustracija iz četiri posve različita ciklusa radova nastala u posljednjih 11 godina. Intimni formati i dominantan medij olovke na papiru otkrivaju umjetnikove izražene crtačke vještine, ali i sadržajnu širinu različitih angažmana i projekata na kojima je predano radio u posljednjem desetljeću. Posjetitelji će moći razgledati čak 51 rad u Galeriji ZILIK te se detaljnije upoznati s opusom mladog umjetnika Matka Antolčića.

O izložbi je izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol zapisala: „Izložba „Četiri priče“ omogućuje nam praćenje razvoja likovnog rukopisa Matka Antolčića te nas uvodi u svijet umjetnikova promišljanja o pristupu i interpretaciji određene teme, ali i o njegovim mogućnostima prilagodbe uvjetima i okvirima unutar kojih zahtjevi naručitelja i količina autorske slobode uvelike variraju od projekta do projekta. Predstavljanjem izbora ilustracija nastalih u više od deset godina Matko Antolčić je podijelio je s nama dio svog misaonog i stvaralačkog procesa, a samim time i veliki dio sebe, dok je kvaliteta njegova rada uvijek iznova bivala potvrđena u svakom narednom ciklusu.„

 

Biografija umjetnika:

Matko Antolčić rođen je 08. 06. 1988. godine u Bjelovaru. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čazmi, a 2007. godine maturirao na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira 2013. godine u klasi prof. Mirjane Vodopije. Stječe zvanje kustosa 2015. godine pri Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu. Od 2016. godine član je HDLU-a u Zagrebu. Stekao je pedagoško-psihološko obrazovanje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu 2019. godine. Od 2017. do 2021. radi kao nastavnik likovne kulture u OŠ Čazma. U 2022. godini otvara privatnu školu crtanja i slikanja „ATELJE ANTOLČIĆ“ u Čazmi. Do sada je ostvario 23 samostalne i 29 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2022.

FB stranica ZILIK-a: https://www.facebook.com/ZILIK.Zimska.likovna.kolonija

FB event: https://www.facebook.com/events/510335607392669

 

ČETIRI PRIČE

Izložba „Četiri priče“ akademskog umjetnika Matka Antolčića objedinjuje četiri međusobno posve različita ciklusa ilustracija nastala u posljednjih 11 godina. Zahvaljujući heterogenosti sadržaja i interpretacije, izložba omogućava ulazak u svijet likovnog stvaralaštva umjetnika te upoznavanje s autorovim afinitetima, senzibilitetom te crtačkim vještinama.  

                Kronološki najraniji ciklus predstavljen na izložbi nastao je 2011. godine. Još za vrijeme studija Antolčić je počeo predano istraživati povijest Čazme – grada u kojem je odrastao, a bogata prošlost toliko ga je fascinirala da je odlučio srednjovjekovnu povijest grada pretočiti u 12 ilustracija. U kombiniranoj tehnici tuša, kolaža, akrila i olovke autor je oblikovao prikaze, kako sâm kaže, pomalo karikaturalno i nadrealno, nadahnut prvenstveno starim majstorima poput Boscha i Brueghela. Jednostavnim linijama ostvarena je karikaturalna fizionomija lica glavnih protagonista koji se ističu u komornim kompozicijama narativnog karaktera s rasterski oblikovanim namještajem i dubokim crnilom interijera. Na većem broju ilustracija nalazi se fotografija crkve sv. Marije Magdalene kao jedine sačuvane građevine iz srednjovjekovnog razdoblja u Čazmi, a djelo s prikazom biskupa Augustina Kažotića predstavlja zanimljiv spoj povijesti i sadašnjosti dočaran kroz integriranje kolažiranog dječaka sa šiltericom i školskom torbom u srednjovjekovni događaj. Taj moment možemo tumačiti i kao alegoriju autora i njegovog odrastanja u malom gradu bogate povijesti.

                Tijekom 2019. godine nastale su ilustracije za knjigu povodom 50 godina života jednog iznimnog fratra. Za potrebe izložbe, Matko Antolčić je izdvojio 10 ilustracija koje prate zanimljive crtice iz djetinjstva autora knjige. U mediju olovke umjetnik realistično prikazuje ljude i različite vizure prirode, dok jedini akvarel na izložbi utjelovljuje živopisni prikaz veselog dječaka u skoku. Promatrajući ilustracije razvidno je kako se umjetnik primarno vodio mišlju kako utjeloviti atmosferu i emocije koje se vežu uz pojedino sjećanje i iskustvo fratra.

                Nakon povijesnog i životnog ciklusa, uslijedile su ilustracije za Knjigu čudesa Gospe Kloštarske nastale tijekom 2020. godine. Selekcija za izložbu prikazuje 10 najzanimljivijih čudesa, ali i sâm lik Gospe Kloštarske. Matko Antolčić odgovorno pristupa zadatku te u specifičnoj formi medaljona i mediju olovke ilustrira dramatične i često presudne trenutke boli, patnje i gubitka voljene osobe prilikom kojih se ukazuje lik Gospe i uslišava molitve vjernika.  

                Odmak od religijskih i povijesnih tema pronalazimo u posljednjem ciklusu ilustracija iz 2020. godine. Ukupno 18 predstavljenih crteža izbor je iz serije ilustracija namijenjenih za društvenu igru Father Brown Investigations. Pomno tonski oblikovane alegorije, realistični portreti glavnih protagonista te minuciozno izvedeni detalji poput naočala, šešira, ključeva i revolvera daju naslutiti kako je riječ o detektivskoj igri.

                Izložba „Četiri priče“ omogućuje nam praćenje razvoja likovnog rukopisa Matka Antolčića te nas uvodi u svijet umjetnikova promišljanja o pristupu i interpretaciji određene teme, ali i o njegovim mogućnostima prilagodbe uvjetima i okvirima unutar kojih zahtjevi naručitelja i količina autorske slobode uvelike variraju od projekta do projekta. Predstavljanjem izbora ilustracija nastalih u više od deset godina Matko Antolčić je podijelio je s nama dio svog misaonog i stvaralačkog procesa, a samim time i veliki dio sebe, dok je kvaliteta njegova rada uvijek iznova bivala potvrđena u svakom narednom ciklusu.

 

                                                                             Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here