PORTRETNA FOTOGRAFIJA 2 – Zdenko Balog

0
1227

Naslovna fotografija: Rade Šerbedžija

 

U nastavku donosimo drugi dio serije fotografije na temu “Portretna fotografija” autora Zdenka Baloga.

 

PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Slikanje, fotografiranje lica i pogleda susret je pogleda, interakcija, komunikacija. Ta interakcija je ono što me fascinira iznad svih fotografskih motiva, uhvaćeni pogled. Šalili su se pioniri otkrića nepoznatih krajeva i primitivnih domorodaca, koji se nisu željeli fotografirati da im ne bi uzeli dušu. Jesu li bili u krivu?

Danomice okom fotoaparata vrebam i hvatam onaj djelić sekunde kada pogled mog modela otkrije nešto više, kada mu / njoj se omakne onaj skroviti dio duše, koji površni promatrač u očima drugog nikad neće prepoznati. Uhvaćen pogled, uhvaćen je, zamrznut, pa ako hoćete, i ukraden, djelić duše modela.

Zdenko Balog

 

 

web: https://photobyzdenkobalog.com/

Prva serija portretnih fotografija: https://www.centarkulture.com/portretna-fotografija-zdenko-balog/

 

O autoru: Dr. sc. Zdenko Balog profesionalni je fotograf sa dugogodišnjim iskustvom. Trenutno je angažiran kao novinar fotograf na regionalnom portalu prigorski.hr, te Udrugu K.V.A.R.K. Križevci, a ima i vlastitu tvrtku za fotografske i druge usluge Byzdenkobalog j.d.o.o. Živi i radi u Križevcima.

Fotografijom se bavi od djetinjstva, a više od hobija za njega fotografija postaje kada počinje dokumentirati građu na znanstveno istraživačkim radovima iz područja povijesti umjetnosti. Ipak, ubrzo prevladava interes za ‘žive’ modele nad spomenicima, zgradama, slikama i kipovima. Fotografira revije, javne događaje, koncerte, a jedno vrijeme zaokuplja ga i street fotografija. Zanimanje mu se potom usredotočuje na nalaženje osobnosti modela, te na interakciju, što ga vodi prema portretu.

Stalni je fotograf izbora Miss Supranational Hrvatske, te prati druge izbore ljepote, modne revije, Križevačko veliko spravišče, te surađuje sa različitim partnerima na modnoj, reklamnoj i reportažnoj fotografiji. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložba.

Kontakt:

+385 98 821193

E-mail zdenko_balog@yahoo.com

FB https://www.facebook.com/zdenko.balog.3

Web https://photobyzdenkobalog.com/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here