Plesna predstava Levant – ulaz slobodan!

0
257
Foto: Pixabay

Plesna predstava LEVANT
srijeda 2. 11. i četvratak 3. 11. 2022. u 20 sati
Produkcija: de facto, 21:21
Predstava Levant posljednji je dio trilogije Petre Hrašćanec i Saše Božića.  Prethodile su joj predstave Kompas i Horizont, sve nastale u suradnji s različitim međunarodnim i hrvatskim umjetnicima iz svijeta plesa, kazališta, glazbe i vizualnih umjetnosti.
Ulaz slobodan. Rezervacije obavezne na broj 01/66-01-626 ili na mail vedrana@kuctravno.hr.

Autori: Petra Hrašćanec, Saša Božić
Izvedba: Petra Hrašćanec, Saša Božić, Alen Sinkauz
Kostimi i scena u suradnji sa : Mia Popovska i David Morhan
Glazba: Alen Sinkauz
Svjetlo: Tomislav Maglečić
Fotografija: Nina Đurđević
Video: Matija Kralj, Josip Visković

Trilogija Kompas, Horizont i Levant proizlazi iz zajedničkog nazivnika teme kojom se Hrašćanec i Božić bave u suradnji sa izabranim umjetnicima. Temu je najlakše mapirati kroz riječ samoća iako zapravo radovi govore o vrlo specifičnoj vrsti bivanja zajedno unutar okolnosti i značenja koja se grade audio-vizualnim svijetom svake od cjelina. Spojene zajedno, predstave Kompas, Horizont i Levant predstavljaju opsežnu meditaciju o odnosu između tijela i slobode, samosti tijela naspram samoće drugih tijela, te istraživanje ideja seksualnosti, politike, umjetnosti, propitujući razloge kako i zašto u tim idejama horizont tijela uvijek nestaje.

Levant,  nastao u suradnji sa glazbenikom Alenom Sinkauzom,  organiziran je oko nekih egzistencijalno orijentiranih pitanja, koja pak imaju temeljni politički sadržaj i snažnu suvremenu rezonancu. Levant  se bavi temama ladanja, egzila, turizma i bijega/slobode te u prvi plan stavlja slike ljeta, vode i neba, koje funkcioniraju kao ekspanzivne poetske metafore unutar plesnog jezika. Vjetar kao metafora snage ali i promjene preveden je u audio vizualni svijet predstave, dok izvedbeni materijal naglašava ideju o nužnosti neprozirnosti u našem razumijevanju drugog, a ne potpune transparentnosti susreta.

Levant ili levanat (franc. levant, tal. levante: istok) je vlažan i hladan istočni vjetar na Sredozemlju, većinom umjeren, a samo katkad jak. Puše ljeti,  kratkotrajno, a popraćen je oblačnim i kišovitim vremenom. Pojam Levant  izvorno je značio ‘istok’ ili ‘sredozemne zemlje istočno od Italije’, a odnosi se na izlazak sunca na istoku,  ili točku gdje sunce izlazi. Konceptualna otvorenost Levanta usporedna je s nazivom vjetra kroz zajednički naglasak na promjenjivosti, te kroz dinamiku, poetiku i politiku odnosa. Izvedba naglašava ideju o nužnosti neprozirnosti u našem razumijevanju drugog, a ne potpune transparentnosti susreta.

Predstava razmatra ideje spajanja,  udvostručavanja, ravnoteže i dijaloga između promjenjivosti u različitim umjetničkim praksama. Specifičnost Levanta leži  u izlaganju suptilnog i često namjerno kriptičnog plesnog  jezika, jezika koji u prvi plan stavlja minimalizam kao sredstvo za proizvodnju afektivnog sadržaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here