Otvorenje samostalne izložbe iznimnih akvarela akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše

0
244
Ravnateljica Andrea Car Avdagić, umjetnik Damir Facan-Grdiša i kustosica Sonja Švec Španjol

Početak rujna obilježen svečanim otvorenjem samostalne izložbe iznimnih akvarela akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše u Gradskoj galeriji Crikvenica

U petak 2. rujna svečano je otvorena samostalna izložba “Nagnuto jače” akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše u Gradskoj galeriji Crikvenica. Na otvorenju je ravnateljica Centra za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” Andrea Car Avdagić pozdravila sve prisutne i istaknula zadovoljstvo suradnjom i predstavljanjem recentnog ciklusa iznimnog umjetnika Damira Facana-Grdiše u Gradskoj galeriji Crikvenica. Izložbu je predstavila kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, dok je umjetnik Damir Facan-Grdiša zahvalio ravnateljici i kustosici na odličnoj suradnji te posebice zahvalio publici na dolasku u tako velikom broju. Damir Facan-Grdiša predstavlja se selekcijom iz recentnog ciklusa radova većih formata izvedenih u tehnici akvarela na papiru. Posjetitelji na izložbi mogu razgledati radove većih dimenzija od kojih su radovi poput “Grad barokni” i “More zarezano” nastali u posljednjih nekoliko mjeseci.

Damir Facan-Grdiša već duži niz godina istražuje aspekte doživljaja dviju tradicionalnih tema u slikarstvu – pojam nevjerojatne snage mora i sociološki aspekt grada. Dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva umjetnik uzima kao polazište za razradu likovnih elemenata u području krajnje reducirane figurativnosti. Djela čiji je sadržaj oblikovan strukturama sazdanim od niza ponavljajućih elemenata realizirana su u tehnici akvarela, pri čemu svježina, sjaj i svjetlost definiraju atmosferu pojedinog rada. Svakoj slici prethodi skica neophodna za jasnu definiciju prostora i pomnu razradu planova unutar kompozicije. Matematičkom redukcijom ostvaruje se raster ponavljajućih planova čiji je ritam povremeno obogaćen uplivom druge boje ili linije drugačijeg karaktera. Akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije već prati karakter tankoćutne britkosti crteža, te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje krivulja neba ili pojedini val oblikovan nizanjem i do 15 tonova jedne boje. Oblikovanjem formi principom nizanja tonova zadržava se intenzitet boje i oblika na velikim formatima, a kontrast najsvjetlijih i najtamnijih tonova omogućuje utjelovljenje metafizičke ljepote svjetlosti i sjajnosti koja izbija iznutra.

BIOGRAFIJA:

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a.

Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni  licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

Damir je dobitnik većeg broja nagrada od kojih ističemo Veliku nagradu 9. hrvatskog triennala akvarela (Karlovac/Slavonski Brod) 2022. godine i Nagradu 8. zagorskog likovnog salona u Krapini 2018. godine.

 

Izložba ostaje otvorena sve do 30. rujna 2022., a može se pogledati od 10 do 13h i od 18 do 22 sata u Gradskoj galeriji Crikvenica. Ulaz je besplatan!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here