OTVORENJE IZLOŽBE IZ CIKLUSA / ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI

0
124
OTVORENJE IZLOŽBE 
 IZ CIKLUSA / ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI
Dubrava – od razmrvljenog urbanog tkiva do naglašenih arhitektonskih solitera
 
 
U utorak, 27. travnja 2021. s početkom u 19 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Dubrava – od razmrvljenog urbanog tkiva do naglašenih arhitektonskih solitera. Autor izložbe je arhitekt Toni Bešlić. 
Na izložbama iz ovog ciklusa se prikazuju, ne samo najbolje realizacije, nego i oni dobri i zanimljivi primjeri što čine arhitekturu svakodnevice, a važni su za definiranje atmosfere i kolorita pojedinih četvrti. Namjera je i zainteresirati građane za suvremenu arhitekturu, ukazati im na vrijednosti i likovne kvalitete današnje arhitekture, ali im i približiti greške u oblikovanju i slaganju kompozicije. Ovom prilikom autor Toni Bešlić, i sam arhitekt, daje svoj kritički osvrt na Gornju i Donju Dubravu.
 
O izložbi: 

Oni koju mogu, stvaraju; oni koji ne mogu, podučavaju.
Giambattista Vico (1668.-1744.)

Sve se više shvaća važnost kulture građenja i s njom uvezanih mjera održivosti, recikliranja i tehnoloških inovacija s novim građevnim materijalima. U Dubravi su mnoga mjesta zapuštena i neiskorištena te traže temeljitiju i sustavniju brigu, ali prije svega – nove ideje. Urbano je tkivo razmrvljeno, nedorečeno i nestrukturirano. Neprihvatljivo razmišljanje da je za širenje grada dovoljno zauzeti praznu ledinu, a istodobno ne konsolidirati postojeće tkivo, što znači dograditi onim što nedostaje u oblikovnom a prije svega u sadržajnom smislu, zaokružiti prostorne i tipološke cjeline i naglasiti oblikovnom ekspresijom zone prijelaza između cjelina, sigurno je jedan od razloga postojeće situacije. U Zagrebu se to uvijek ostavlja za neko buduće vrijeme. Kako Lampugnani kaže, treba graditi gradske četvrti, a ne stambena naselja.
TONI BEŠLIĆ
 

Otvorenje će se održati i putem live prijenosa na službenoj Facebook stranici Galerije Modulor. Izložba se može pogledati besplatno od 27.4. do 15.5.2021. svakog radnog dana od 10 do 14 sati u Galeriji Modulor, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb, kao i putem linka na Facebook stranici galerije Modulor i web stranici Centra za kulturu Trešnjevka.
 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here