OTVORENJE IZLOŽBE: EUROPAN U HRVATSKOJ 1990. – 2020. – Galerija Modulor

0
641

 

U utorak, 23. veljače 2021. s početkom u 19 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Europan u Hrvatskoj 1990. – 2020Autori izložbe su Helena Knifić Schaps, Mirko Buvinić i Luka Korlaet. 
Na ovoj izložbi možete vidjeti izbor arhitektonskih ostvarenja-nagrađene radove hrvatskih arhitekata na lokacijama diljem Europe, kao i one stranih arhitekata na hrvatskim lokacijama. Radove predstavlja  organizacija Europan. EUROPAN je transeuropska organizacija koja provodi natječaje za inovativnu arhitekturu i urbanizam za arhitekte do 40 godina starosti. Hrvatska je članica EUROPAN obitelji već tridesetu godinu. 
 
Otvorenje će se održati i putem live prijenosa na službenoj Facebook stranici Galerije Modulor. Izložba se može pogledati besplatno od 23.2. do 12.3.2021. svakog radnog dana od 10 do 14 sati u Galeriji Modulor, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb, kao i putem linka na Facebook stranici galerije Modulor i web stranici Centra za kulturu Trešnjevka.
 
O izložbi: 
Ova izložba donosi dio bogatog arhivskog materijala te presjek radova koji su se na neki način istaknuli kroz tridesetogodišnje razdoblje Europanove aktivnosti, ponudili „pogled izvana“, neočekivani pristup rješavanju kompleksnih lokacija i pomogli afirmirati mlade arhitektonske urede. Prepoznati od strane lokalne uprave, kod nekih je splet sretnih okolnosti doveo do implementacije, što je i glavni cilj svakog provedenog natječaja.
 
O Europanu: 
Europan je neovisna europska kulturna inicijativa koju sačinjavaju nacionalne organizacije, među kojima i Europan Hrvatska. Europan pruža zajedničku platformu stručnim udruženjima Europe u organizaciji međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja. U svakom se ciklusu srodni izazovi različitih lokacija provjeravaju kroz sinergiju kreativnosti mladih arhitektonskih snaga, pridonoseći svojim prijedlozima unaprjeđenju kvalitete života u gradovima i ruralnim područjima Europe u skladu s najnovijim promišljanjima o urbanizmu, razvoju, produktivnosti, ekologiji i srodnim temama. Prilika je to arhitektima mlađim 40 godina da uđu na tržište rada, što im je znatno otežavao ili onemogućavao uobičajeni model raspisivanja pozivnih natječaja. Od prvog natječajnog ciklusa E1, objavljenog 1989., na više od 800 lokacija diljem Europe Europan je okupio gotovo 30 000 autorskih timova.
 

O Europanu Hrvatska:

Europan u Hrvatskoj djeluje od 1990., a Europan Hrvatska se službeno osniva 1992. Provodi natječaje u 12 ciklusa u 13 gradova, na 22 lokacije, uz sudjelovanje više od 460 multidisciplinarnih timova i oko 50 nacionalnosti.
 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here