Nebeska zvona: nova zbirka pjesama Denis Kožljan

1
761

DENIS KOŽLJAN SE NAKON DUŽEG VREMENA PONOVNO UPUTILA U RIZNICU PJESAMA DUHOVNOG OBILJEŽJA

Nakon desetak godina kad je u svom prvijencu “Sva moja sjećanja”, jedan dio zbirke posvetila duhovnom sadržaju, autorica Denis Kožljan, ponovno iznenađuje izdajući knjigu neposredno pred rođenje Isusa Krista.

Očito se našla u vremenu i poziciji kad se s obzirom na sve vanjske utjecaje, teške okolnosti života i postojanja općenito, trebala kroz svoj stih obratiti Bogu. Ovog puta učinila je to dosta drugačije, rekao bih finije, kao iskusna pjesnikinja kojoj je dovoljno da tek tu i tamo spomene nekoliko biblijskih motiva i događaja vezanih za Sveto pismo, a onda na njima gradi temelj i zaključuje.

Ona je vrlo emotivna duša, ona je kako kaže u jednoj svojoj pjesmi “Duša u duši”, stoga i uspijeva tako prepoznatljivo, lirski sadržajno i lijepo, svom čitatelju dati do znanja ono što bi i sama htjela, željela, bilo da se radi o molitvi, zazivu, psalmu, duhovnom epitafu.

Denis je “na svom terenu” i u ovom segmentu, tj, duhovnim pjesmama naslova “Nebeska zvona” koja su je očito pozvala da je vrijeme darivanja tu, da je prosinac, mjesec kad se otvaraju srca, liječe duše jer u to vrijeme rodio se Kralj kraljeva, Isus iz Nazareta. Autorica na jedan diskretan ali vrlo prihvatljiv način lakša svoje boli, strahove, nemire i poziva Boga da upotrijebi svoju mudrost, moć i snagu, da uđe u srca svih koji ne vjeruju, koji pate, koji Božić nemaju šanse dočekati sa svojom obitelji u miru doma. Vjera je prisutna, vidljivo je to u večini naslova kad Denis na kraju uzvikne :”Aleluja!” i zaista je to taj pozdrav nade u Uskrsloga. Pedesetak pjesama stislo se u ovu čudnovatu zbirku duhovnih sličica i opet se tu našlo i nekoliko pjesama pisano čakavskim dijalektom. Sigurno ne slučajno jer za našu autoricu  su riječi pisane književnim jezikom i dijalektom potpuno jednake snage, upečatljivosti, nose istu poruku “Duhovnost se ne može steći i naučiti, s njom se ne može manipulirati, ona je jednostavno u čovjeku ili nije. Zajedno s emocijama, iskrenim, jakim izlazi kroz riječ, biva blagoslovljena na Oltaru i pretvorena u tamjan, blagoslivlja sve one koji nikada nisu osjetili moć tog unutarnjeg eliksira. I ljubav, “velikodušna”, bdije nad tom duhovnom stranom koju Denis Kožljan očito dovoljno posjeduje, a onda je i uspjeh čitanja zagarantiran.

Ivan Čikada

Knjiga se može čitati u digitalnom obliku na sljedećoj poveznici
https://issuu.com/zoranhercigonja/docs/nebeska_zvona

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here