MOZAIK KAO SLIKARSTVO ZA VJEČNOST

0
1095

Foto: CK

MOZAIK KAO SLIKARSTVO ZA VJEČNOST

 

Radionica mozaika pod vodstvom Zdravka Milića, akademskog slikara i redovitog profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, započela je s danom odgode zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Radionica je namijenjena studentima i mladim autorima, a na sudjelovanje su ove godine pozvane: Marina Rajšić, Alison Ivašić te Mia Knežević.                                              

Radionica se održava na otvorenom, u dvorištu Stancije Dubrova, mjestu gdje je prije 50-ak godina započeo Mediteranski kiparski simpozij, manifestacija koja je kreirala i prostor Parka skulptura Dubrova. Zainteresirani posjetitelji mogu tako u živo promatrati tijek nastajanja mozaika svakim danom u vremenu od 10 do 14 sati, sve do subote 14. rujna.  

                                                               
“Raduje me što smo za provedbu radionice ostvarili financijsku podršku Ministarstva kulture RH koje je prepoznalo napore novog vodstva Udruge Mediteranski kiparski simpozij da Parku skulptura podari i popratne sadržaje i nakon nekoliko godina stanke nastavi sa održavanjem programa na ovoj zaista čudesnoj lokaciji. Mozaik je sastavni dio izričaja u Parku, a posebice je vidljiv kroz projekt “Bijela cesta”. U suradnji sa članom udruge, stručnjakom za mozaik, prof. Zdravkom Milićem, osmislio se program koji doprinosi nastavku promoviranja ove specifične tehnike i na mala vrata vraća stvaranje u dvorište Stancije Dubrova. Mozaik u formi slike kao rezultat radionice imati ćete prilike vidjeti za nekoliko dana na izložbi u crkvici Sv.Stjepana, a u budućnosti kroz nastavak sličnih projekata Udruge”

Tea Bičić, predsjednica Stručnog savjeta Udruge MKS i programska voditeljica

Fotografije u prilogu: Gloria Sellan


Biografija voditelja:

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate (1988.). Od 1978. do 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Zaposlen je u zvanju redovitog profesora te predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Intenzivno izlaže od početka 70-ih godina. Izlagao je na 96 samostalnih te sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija, a za svoj je rad dobio 65 nagrada i priznanja. Njegova djela nalaze se u mnogim značajnim privatnim i javnim zbirkama.

Radionica je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Udruga MKS korisnik je „Institucionalne podrške za rast i stabilizaciju udruge“ Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Sponzori:
Obrt “Formarmo”, Vinogradi San Martino d.o.o., Restoran “Bukaleta”

Facebook event pronađite OVDJE.

Renata Kiršić, predsjednica

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here