Modna fotografija 2 – Zdenko Balog

0
1258

 

Predstavljamo drugu seriju fotografija iz galerije modne fotografije autora Zdenka Baloga.

Autor o seriji fotografija kaže:

Fotografije su nastale tijekom posljednjih nekoliko godina na različitim modnim događanjima, kao i za pojedinačne naručioce u studijskim uvjetima. Modna fotografija žanr je fotografije koji se javlja u ’30im godinama 20. stoljeća, kroz autorske opuse majstora poput Munkacsija, Man Raya, a svoje zlatno doba doživljava ’60ih i ’70ih, u vrijeme kada scenom vladaju Avedon, Newton, Penn, Bailey i mnogi drugi. Glamurozni časopisi poput Voguea ili Harper’s Bazaara nametnuli su žanrovski idiom u kojem dominira stil fotografa i okvir časopisa, koji guraju u drugi plan sam model. Stoga reklamirani model često i nije fotografijom opisan, nego naprosto prisutan. Nalazeći balans između autorskog pristupa i potrebe deskriptivnog prikazivanja modela, današnji modni fotografi ostvaruju likovna djela vrhunskih kvaliteta. Modnu fotografiju kao žanr svakako treba razlikovati od fotografije modela, kao takve.

 

O autoru:

Dr. sc. Zdenko Balog profesionalni je fotograf sa dugogodišnjim iskustvom. Trenutno je angažiran kao novinar fotograf na regionalnom portalu prigorski.hr, te Udrugu K.V.A.R.K. Križevci, a ima i vlastitu tvrtku za fotografske i druge usluge Byzdenkobalog j.d.o.o. Živi i radi u Križevcima.

Fotografijom se bavi od djetinjstva, a više od hobija za njega fotografija postaje kada počinje dokumentirati građu na znanstveno istraživačkim radovima iz područja povijesti umjetnosti. Ipak, ubrzo prevladava interes za ‘žive’ modele nad spomenicima, zgradama, slikama i kipovima. Fotografira revije, javne događaje, koncerte, a jedno vrijeme zaokuplja ga i street fotografija. Zanimanje mu se potom usredotočuje na nalaženje osobnosti modela, te na interakciju, što ga vodi prema portretu.

Stalni je fotograf izbora Miss Supranational Hrvatske, te prati druge izbore ljepote, modne revije, Križevačko veliko spravišče, te surađuje sa različitim partnerima na modnoj, reklamnoj i reportažnoj fotografiji. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložba.

Kontakt:

+385 98 821193

E-mail zdenko_balog@yahoo.com

FB https://www.facebook.com/zdenko.balog.3

Web https://photobyzdenkobalog.com/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here