„Mići Halubajski zvončari“ nova slikovnica Tatjane Udović

0
250

Kako bi obilježili Antonju 2022. Dan Sv. Antona, 17.1., kada simboličinim puhanjem u rog, započinje vrijeme Pusta i „pusneh nemotarij“ Udruga za kulturu „Ča?“ predstavlja novu slikovnicu autorice Tatjane Udović mag. cult. „Mići Halubajski zvončari“. Slikovnica je promovirana on-line postavljanjem video zapisa na YouTube kanal Udruge.

S ciljem upoznavanja djece s ritualnom praksom Halubajskih zvončara, nakon slikovnice „Halubajski zvončari“ (2012.), nastala je priča „Mići Halubajski zvončari“ autorice Tatjane Udović mag. cult.

Autorica ovoga puta stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse.

U slikovnici je na dojmljiv način opisan prijenos ovog običaja s generacije na generaciju te značaj zvončarske tradicije za lokalno stanovništvo Halubja.

Priča je pisana čakavštinom, jer jezik čuva kulturu, a čakavština je jezik kojim se govori na Halubju.

Djeca primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila iz blještavila svoga srca.

Priča „Mići Halubajski zvončari“ tek je jedna u nizu bisera koju nam podastire autorica Tatjana Udović s ljubavlju za svoj halubajski kraj, piše recenzentica Tatjana Jedriško – Pančelat.

Slikovnica „Mići Halubajski zvončari“ doprinosi halubajskoj i kastafskoj kulturi kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom da su Halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro od strane UNESCO-a.

Slikovnicu možete potražiti u Udruzi za kulturu Ča? putem e-maila: udruga.ca@gmail.com

Predstavljanje slikovnice „Mići Halubajski zvončari“ možete pogledati na sljedećem videu:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here