Međimurska pepica – Biserka pl. Vuković

1
753

Foto: Olya Adamovich – Pixabay i C.K.

 

Piše Ljubica Ribić

”Vez na rubovima djevojačkih suknji”

Zbirka poezije Međimurska pepica, Biserke pl. Vuković, je vez na rubovima djevojačkih suknji, je čipka na podsuknji i rumeno lice mlade djevojke. Autorica niže slike kao da u ruci drži kist i nanosi boje na bjelinu tišine koja se rasprostrla u grudima zrele žene. Žene koja svojom poezijom ljubi svoj zavičaj i istovremeno bježi u svijet različitih boja u potrazi za Njim, nepoznatim, a željenim ili za srećom koja je tu na dohvat njenog stvaralačkog kista, a istovremeno van dosega njenih boja. Vapaj ljubavi i bijeg od boli je neminovno jaka inspiracija za čaroliju riječi prenesene na bogatu nisku autoričine poezije.

U trenutku stvaralaštva pjesnikinja poseže u bogatu riznicu zavičajnog govora i na temelju snažne emotivne povezanosti s rodnim krajem i običajima te folklorom Međimurja ispisuje svoju životnu priču na jasan emotivan način. Čitatelju prostire cijelu paletu boja, od jasnih boja sreće i ljubavi do pastelnih boja čekanja, nadanja, lutanja. Poneka tamna boja zasjeni sjaj plavog neba i proljetnih livada. Bol iznjedrena iz žudnje ne ostavlja mogućnost zaboravu. Ona je sveprisutna i prati autoricu u njenoj samoći i vodi je putevima novih mogućnosti.

Biserka pl. Vuković, je svakako autorica koja svojom svestranošću i izrazito jakim emotivnim erupcijama otvara vrata skrivenim igrama i ostvaruje svoje djetinje snove igrajući se riječima, bojama, tišinama, dubinama. Uvijek postoji vrijeme čekanja, a Biserka zasigurno zna čekati no u svom čekanju ona je nepresušni izvor novih mogućnosti.

Međimurska pepica je zbirka poezije koja se iščitava u samotnim satima. Ona je zasigurno poseban skriven cvijet u vrtu žene koja život gleda otvorenim očima i zavidnom upornošću ruši stereotipe te oslobađa prostor novim kreacijama.

 

O autorici: dipl. ing. Sigurnosti Biserka pl. Vuković   rođ. Međimurka.
Spisateljica, Slikarica, Kiparica, Umjetnica. Slika više od 8 godina. Rodila se u Čakovcu, (Međimurje), živi u Lovranu, na liburnijskoj obali Kvarnera., Piše pjesme, prozu, jedno 30 godina, haiku oko 5 godina.
 Završila dva Fakulteta na Strojarskom Fakultetu ZOP, ZRR, i stekla stručni naziv dipl. ing. Sigurnosti, polaznica treće dobi na Akademiji Primijenjene Umjetnosti Campus – Rijeka ima Certifikate  da je završila za Slikaricu i Kiparicu, njezino obrazovanje se tu i nastavlja.
 Ima devet samostalnih knjige, Prvijenac: „Naše kraljevstvo“ 2014, Drugu; Proze „Zapisi iz snene  duše“2016., Treću pjesama, „Vječno kraljevstvo snova“ 2018., četvrtu,  poezija, „Purpurna ruža“ koja je prevedena na Talijanski „ La rosa purpurela, 2020”., petu poezija, „Purpurna Ruža“ prevedena na Bosanski,  šestu. Bosanski i Srpski jezik, – ćirilicu 2020. Sedmu, poeziju na materinjem “Kajkavskom”narječju, “Međimurska pepica”, 2020. Osmu prevedenu na Albanski 2020., i devetu prevedenu na Slovenski 2020.
 Urednica je Međunarodne Zbirke „ Žena, Kraljica života“ 44 autora. Izdala je preko 60 -tak domaćih, međunarodnih zbirki, knjiga, zbornika, vjerskih, duhovnih, haiku poeziju, s drugim autorima. Brojne njezini radovi prevedene su na svim jezicima bivše Jugoslavije, te na engleski, talijanski, slovenski, romski..
 Dobitnica je mnogih priznanja, povelja, srebrnih i brončanih, kao i medalja.
 Imala je 8 samostalnih izložbi slika u Hrvatskoj kao i BiH, Srbiji, preko 50 -desetak raznih slikarskih izložbi i druženja, oko 10-desetak Međunarodnih i 15 likovnih kolonija diljem domovine. Izložbama slika u svojoj Domovini kao i van Domovine.
 Također je sudjelovala na mnogim pjesničkim događajima, susretima, gdje se družilo i sudjelovalo uz stihove u našoj Domovini i van naših granica, kao gost i sudionik aktivna pjesnikinja. Također je bila oko 17 puta Moderator raznih sličnih događaja i susreta.
 Samo osam puta je samo u Lovranu sama organizirala Međunarodno umjetnička druženja i takve susrete u kombinaciji s više pjesnika, umjetnika, perfomansa, zbirki kao i svojih promocija, također u kombinaciji s izložbama i pjesničkim večerima, humanitarna druženja, s djecom.

Pjesme objavljuje na svom Facebook blogu

https://www.facebook.com/margareta.magas

Pseudonim : „ Lutajuća kraljica“

Živi:  Lovran,   M. Tita 2 ,   Hrvatska

e-mail: b.bbiser01@gmail.com

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here