“Ljubavna glad” – Iva Kolega: roman prožet ljubavnom i erotskom tematikom

0
1808

„Ljubavna glad“ prvi je roman autorice Ive Kolege, izdan u prosincu 2015. Izdavač je najčitaniji zadarski portal Antena Zadar. „Ljubavna glad“ je psihološki triler prožet ljubavnom i erotskom tematikom. Pisan je u prvom muškom licu.

Glavni lik je Dominik Elis H., tridesetdevetogodišnji pisac koji se nakon kraha braka i višemjesečne izolacije prepušta kratkotrajnim i površnim seksualnim avanturama. Kada upozna televizijsku voditeljicu Vivian, privlačnost među njima je magnetska i oboma im se čini da su upoznali svoju srodnu dušu. Ipak, daljnji slijed događaja pokazat će kako je idealizacija uvijek pogrešna i da ni u tom odnosu nije sve onako kako se čini na površini, a sâm kraj nudi krvavi rasplet kojim roman poprima i elemente trilera jer – „svi smo mi gladni ljubavi: pitanje je samo u kojoj mjeri i što smo u stanju učiniti ako nam je uskraćena.“

Autorica o romanu kaže: Dominikova ljubavna glad, odnosno nezasitnost promiskuitetnih osoba, je zapravo želja za majčinom ljubavlju. Možda zvuči patetično, ali je tako. Majčina ljubav ili ljubav osobe staratelja koja ima ulogu majke je osnova za zdrav razvoj djeteta. Inače u njemu nastaje osjećaj manje vrijednosti i unutrašnja praznina koju ne mogu ispuniti druge osobe. Ili mogu, ali tek kratkotrajno. Uostalom, ima mnogo fizički odraslih ljudi koji su u emocionalnom razvoju ostali na razini djeteta.

Danas vlada epidemija manjka ljubavi. Ima previše nesretnih, napuštenih, nevoljenih i usamljenih ljudi. Zato se mnogi okreću vjeri i tako dolaze do ljubavi preko iluzije, ali se prije toga moraju dobro naklečati na koljenima moleći se.

Dominik se u svojoj potrazi za ljubavlju  u jednom periodu i upleo u vezu sa ženom mnogo starijom od njega da bi se kasnije ipak zapitao: zašto mi je potrebna veza s osobom koja mi može biti majka? Imao je osjećaj da žene kruže oko njega kao velike bijele morske psine, odnosno koliko god da je čeznuo za vezama, toliko ih se i bojao. To je također jedna česta situacija s kojom se čitatelji mogu poistovjetiti.

Kako je navedeno u sadržaju, kada je Dominik upoznao Vivian, konačno mu se, nakon svih propalih veza, učinilo da je ona idealna žena. Međutim, njihov odnos ubrzo je narušila obostrana ljubomora koja, poput otrovnog bršljana, obavija mnoge veze. Zato nisu rijetke situacije da partneri najviše vole biti sami kod kuće, u udobnosti svog doma, jer tada nema opasnosti da će se neka druga, odnosno treća osoba, ubaciti između njih. Nažalost, nisu rijetke veze koje zbog ljubomore, a ona se javlja zbog nesigurnosti, postanu nasilne i krvave. Korijen nesigurnosti je loš odnos s majkom koji sam već spomenula i oko kojeg se sve vrti. Dodatan začin napetosti u odnosu Dominika i Vivian daje i Dominikov vječni strah da bi mogao zakazati kao muškarac pa jednu večer nakon maskenbala stavlja na sebe masku vuka te pod njom vodi ljubav s Vivian.

Dominik je, dakle, pametan, uglađen tip koji sve analizira, svemu se podsmjehuje, sklon je racionalizaciji, ali usprkos tome opet upada u klopku svojih i tuđih emocija, gnjeva, ljubomore i depresije. Također, pleše na granici psihoze kada se nađe u stresnim situacijama.

Bitna poruka romana je da je idealizacija u ljubavi, i općenito u svemu, uvijek pogrešna. Mi često idealiziramo naše partnere, a sami smo daleko od idealnog. Ili, što bi se reklo – većina nas je srednja žalost. Ipak, idealizacija je jedna od faza u procesu zaljubljivanja, nakon koje obično slijedi otrežnjenje, ali ono je nužno koliko god da je bolno.

„Ljubavna glad“ se može naručiti na:

https://www.webknjizara.hr/knjige/proza/ljubavna-glad-iva-kolega

O autorici: Iva Kolega rođena je 17.01.1978. u  Zadru gdje je završila osnovnu i srednju Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu te Ekonomski fakultet u Rijeci.

Do sada su joj objavljena dva romana: „Ljubavna glad“ i „Seme mraka“ koji je prva izdala beogradska Laguna 2018. godine. „Seme mraka“ predstavljen je na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Hrvatski izdavač romana je Fokus koji ga je objavio u svibnju ove godine pod nazivom „Sjeme tame“.

Radovi i objave autorice mogu se vidjeti i na njezinom Facebook profilu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here