Legenda s Kvarnera – Tatjana Jedriško Pančelat

0
565

Legenda istkana na Kvarneru, djelo je autorice Tatjane Jedriško Pančelat, koja je svoj zavičaj uvukla u svijet bajkovitosti.
Autorica piše standardnim hrvatskim jezikom, no nije mogla ne uplesti i čakavstinu, narječje koje čuva kulturu toga kraja.
Slijed radnje Legende s Kvarnera proistječe iz kristalne kugle Veličanstvene Godine. Svijet ljudi i Svijet prirode povezuju životinje: sovu Nevu, sjenicu Senku, medvjeda Mendu, delfina Beluga i mnoge druge, dok ih s nebeskih visina prate kraljica Zvjezdana i anđeo Osvit.
Autorica Tatjana Jedriško Pančelat djeci poklanja legendu čija se bajkovitost mijenja iz mjeseca u mjesec, ovijena mirisom kadulje, ružmarina, lavande i ruža. Velika ljubav princa i princeze predstavlja svijetlu vodilju preko svih prepreka na životnom putovanju – baš onako kako bismo to poželjeli svakom dragom biću.

Tatjana Udović, mag. cult.

 

Znate li što se događa kada je vjetru buri dosadno pa se otisne na putovanje?
U kojim je odnosima s vjetrovima jugom, levantom, maestralom, tramontanom?
Kako i zašto se smjenjuju godišnja doba?

Na zanimljivo putovanje Kvarnerom, obalom i otocima te zaleđem, vode nas Bura i
Godina, usput nam poklanjajući zanimljive i poučne priče.
Kako je nastalo Vransko jezero, o čemu govori Vinodolski zakon, od čega se sastoji
nošnja otoka Suska, zašto se pali Ivanjski krijes i koja su viteška imena mjeseca u godini – i još i još puno zanimljivosti saznat ćemo u “Legendi s Kvarnera”.

Marta Lončarević, prof.

 

O autorici: Tatjana Jedriško Pančelat rođena je 13. siječnja 1961., u Rijeci. Dosad je objavila devet knjiga, a pred tiskanjem je deseta knjiga. Prva knjiga je povijesni roman Večernja blažena zvijezda (1997.). Recenzent, akademik Nedjeljko Fabrio. Slijedi Mavrica od jubavi (1999.), zbirka od 99 priča i pjesama na zavičajnom čakavskom dijalektu. U knjizi Blagoslovjene zlatne ruki (2002.) nalazi se 66 priča. Mavrica od jubavi i Blagoslovjene zlatne ruki tematski čine cjelinu – u njima je skupljen niz priča o običajima kvarnerskoga kraja, te pjesme, legende i bajke obogaćene osebujnom maštom, poukama i lijepim željama čitatelju. Putositnice za dušu (2005.) je moderan psihološki roman. Zrcaljenje sunčanih zraka (2008.), također roman, kombinacija je povijesti, trilera i fantastike. Šesta knjiga, Buket ljubavi (2012.), zbirka je pjesama vezanih uz likovni umjetnički rad Tatjane Jedriško Pančelat. Slikovnica Legenda s Kvarnera (2015.) Trenutno se prevodi na makedonski jezik. Dvojezična slikovnica Mala barka izvorno je objavljena na hrvatskom i slovenskom jeziku (2015.) Slikovnica je dio EU projekta Mala barka i prevedena je na 15 jezika. Zbirka Osviti – haiku, mudrosnice i aforizmi, (2019.), za nju je na 12. Međunarodnom festivalu književnosti  „Dani prijatelja knjiga“ dobila nagradu „Književno pero“ .

         Svoje prozne priloge Tatjana Jedriško Pančelat objavljivala je u rubrici „Beseda“ Novoga lista, u listu „Opatija“, u časopisu „Književno pero“ te na internetskom portalu „Škabelin“. Njezini poetski uradci objavljeni su u mnogim zbirkama s više autora. Posljednja knjiga, spremna za tiskanje, Biserni dnevnik, roman je sa slikama koje je oslikala sama autorica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here