„Kukičanje u ratno vrijeme“ – Vedran Ružić

0
528

Vedran Ružić poznati umjetnik iz Istre započeo je novi projekt pod nazivom „Kukičanje u ratno vrijeme“. Ponukan ratnim nesrećama i potrebom da umjetničkim radom ukaže na besmislenost rata Vedran je krenuo u novi projekt. O novom radu Vedran kaže:

“Dok sam bio na umjetničkoj rezidenciji u Berlinu krenulo se sve više govoriti o početku sada već zahuktalog rata što me je ponukalo na ideju da iskoristim tragični materijal bodljikave žice u svrhu iščekivanja boljih doma. Kako o heklanju, pletenju, kukičarenju nisam znao ništa zamolio sam nonu Alenku (nonu moje supruge) da mi objasni na koji način se stvara vez kod kukičarenja, te sam tako odlučio napraviti „ratnu čipku“. Kako je to česta tehnika ‘brže prolaznosti’ vremena koju koriste naročito starije osobe odlučio sam povezati tradicijski pristup sa ratnom tragedijom koja se upravo dešava u svijetu. Tako smo nona Alenka i ja gledajući vijesti na televiziji heklali i u zajedničkom ritmu paralelno stvarali radove – nona iz klupka vune, a ja iz klupka bodljikave žice.”

“Rad sačinjava 201 metar bodljikave žice te je moguće da će s vremenom bivati i veći što istovremeno prikazuje i onu nepredvidivu stranu realnosti.”

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here