Izložba i koncert Vedrana Ružića na Lošinju

0
960

 

Izložba i koncert Vedrana Ružića na Lošinju

Vedran Ružić, liburnijski jazz-glazbenik i vizualni umjetnik poznat po pristupu kombiniranja različitih vidova umjetnosti, u utorak 16. ožujka u Lošinjskom muzeju predstavlja izložbu Forbidden Melody i jazz-album Forbidden Live.

Forbidden Live je četvrti Ružićev autorski album snimljen uživo tik nakon proljetne pandemijske izolacije u cilju spašavanja svakog slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo te predstavlja dokument vremena neizvjesnog za umjetnike. Skladba Libertin s ovog albuma upravo je nominirana za nagradu Porin u kategoriji „Najbolja izvedba jazz glazbe“, a lošinjska publika imat će priliku uživo čuti Ružićeve skladbe u izvedbi originalne postave njegovog jazz kvarteta (Vedran Ružić-bas gitara, Hrvoje Galler-klavir, Adriano Bernobić-bubnjevi, Jaka Kopač-alt saksofon).

Kako mu je cilj povezivati glazbenu i likovnu umjetnost, na Forbidden Live nadovezuje se serija vizualnih radova Forbidden Melody. Ružić stvara radove ove serije već gotovo punih godinu dana, od početka zatvaranja Europe radi pandemije koja je samog umjetnika usmjerila da se u tišini pridruži izolaciji. Kao plod te tišine nastaju djela u kojima kao likovni umjetnik slaže umjetničke radove kućnih formata, poput izrezbarenog prozora, slika na otpadnim komadima polica iz kuhinje, kontrabasa s elementom bodljikave žice i sl. Na tim naizgled odbačenim i recikliranim materijalima koje je pronašao u svom podrumu Ružić koristi uljane boje, dok akrilnim bojama preslikava već korištena platna, a stvara i instalacije koristeći betonske blokove, bodljikave žice te izrezbarene škure. Nakon izrazitog uspjeha ove serije na predstavljanjima u Buzetu, Varaždinu, Rabu, Rijeci, Kninu i Zagrebu, izložba se seli u predivan prostor historicističke palače Fritzi u Malom Lošinju i ostaje otvorena do 17. travnja.

 

Ukratko:

Izložba Forbidden Melody i koncert Forbidden Live Vedrana Ružića

Otvorenje izložbe i koncert: Utorak, 16. ožujka 2021. u 18h, palača Fritzi – Lošinjski muzej

Trajanje izložbe: 16.03.-17.04.2021.

 

www.vedranruzic.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here