Izložba: DANIJELA PIČULJAN – Metamorfoze

0
253
Foto: Pexels

U Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u sklopu Srijede u Muzeju 23. studenoga u 19 sati otvara se izložba Danijele Pičuljan, priređena uz 20 godina autoričina profesionalnoga umjetničkog rada i stvaranja u mediju keramike. Izložba je naslovljena prema posljednjem ciklusu radova Metamorfoze, gdje suživot s materijom
gline donosi na svijet artefakte vrijedne divljenja, u kojima se prepoznaje istančana isprepletenost razumijevanja autorske intervencije i slobode materije.

Izloženih 15 skulptorskih djela svojim nastankom i prezentacijom predstavljaju stvarnu metamorfozu materijala, u kojoj gruba crna glina prelazi u bijeli profinjeni poluproziran porculan; tijekom procesa pečenja dolazi do transformacije oblika i tekstura, rustičnih površina i organskih asocijacija, čime se sugerira i transformacija i umjetnika i
njegova rada. Težnja autorice usmjerena je na poruku da u ova zahtjevna vremena trebamo prolaziti kroz život odbacujući iza sebe nevažno i okrenuti se stvarima/ljudima/situacijama koje nas pročišćuju i nadograđuju.

Danijela Pičuljan dosad je realizirala 12 samostalnih i sudjelovala na više od 90 skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi. Sudjelovala je i na nizu međunarodnih umjetničkih simpozija te na umjetničkim rezidencijama u Španjolskoj, Mađarskoj i Kini. Radovi joj se nalaze u zbirkama nekoliko muzeja, kao i u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica stručne izložbene koncepcije je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec. Izložba je postavljena za razgled do 31. prosinca ove godine.

Gradski muzej Varaždin
Šetalište J. J. Strossmayera 3, tel. 042 658 754, 658 750, muzej@gmv.hr
www.gmv.hr www.facebook.com/GMVarazdin
www.atelijerpiculjan.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here