Izložba Apstrakcija u Relativnoj galeriji Rijeka

0
116

KREATIVNA INDUSTRIJA EUROPE I RELATIVNA GALERIJA

___________________________________________________________

Povodom 111 godina apstrakcije

pozivamo Vas na otvorenje međunarodne grupne izložbe

APSTRAKCIJA

koje će se održati 28. rujna 2021. u 19 h 

u Relativnoj galeriji u Rijeci, Pomerio 18.

Prema definiciji, apstrakcija je sve ono čemu ne prepoznajemo oblika. Ali upravo su slikari apstrakcije pomogli da shvatimo da svijet oblika itekako postoji u onome čemu ne znamo dati imena, u neverbalnom i intuitivnom prostoru, u spiritualnom, u svijetu ideja, mašte, preklapanja realiteta i fizičkih pojavnosti. Otkad je prema službenoj povijesti umjetnosti, prije 111 godina, Vasilij Kandinski naslikao prvu apstraktnu sliku, ova vrsta zaokuplja pažnju i maštu stvaralaca koji upravo apstrakcijom probijaju nametnuta ograničenja na individualnom i društvenom vizualnom području, u najširem smislu. Gotovo da nema umjetnika koji se nije u nekoj fazi okušao ili posvetio ovoj slikarskoj vrsti, osvajajući prostor slikarske slobode i vlastiti autentični izraz, kroz slobodni tretman likovnih sredstava, a neki su i kompletne životne opuse ostvarili unutar apstraktnog.

Apstrakcije 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije, (čime je izložbi priskrbljen međunarodni karakter) predstavljaju različite individualne izričaje koji se kreću u rasponu od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog. Neovisno o ovim tonalitetima, publika ima priliku uživati u raznolikosti igre boja i oblika koje nas uvlače u neverbalni prostor i doprinose suptilnom povezivanju s „onostranim“.

Apstrakcija je neodoljiva sloboda. Ovu filozofsku kvalitetu u području vizualnog publici nudimo kao izazov, ne samo za gledanje i poniranje u osobno apstraktno nego i kroz vlastito izražavanje. Publika će na besplatnoj radionici 23.10 u 12 h u Relativnoj galeriji imati priliku da se okuša u slikanju apstrakcije, pod vodstvom slikarice i likovne pedagoginje Mirele Peterlić.

Izložba će trajati do 30.10.2021.

Radno vrijeme Relativne galerije: pon/uto/sri/čet/pet od 17 do 20 i uto/sub 10-12 h.

 

Umjetnici:

Mario Oberhofer (At), Elisabeth Unterkofler (At), Mirela Peterlić, Nevena Živić, Marina Vlašić, Sanjin Bakotić, Ivan Tomečak, Ivan Paulić, Iva Puc, Aljona Brajković, Lea Čeč, Maja Horvat, Renata Vojnić, Sandra Ban, Iva Gašparić, Jelena Sitar Barbarić, Zlata Tomljenović, Snježana Boyd, Georgette Yvette Ponté, Sanja Simeunović Bajec, Darija Stipanić, Davor Kliman i Roberta Weissman Nagy.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here