INTERVJU: TOMISLAV GOLUBAN

0
758

Tomislav Goluban je svoj 13-ti studijski album posvetio najmlađima. Povodom izlaska albuma „Tatine priče i pjesme“ napravili smo intervju s Tomislavom Golubanom.

 

Tomislave, možete nam za početak reći nešto o albumu Tatine priče i pjesme? Kao prvo, kako ste došli na ideju napraviti album za najmlađe? Je li vam to prvi album za mlađe uzraste?

Album „Tatine priče i pjesme“ je splet priča i pjesama namijenjenih djeci, ali i starijim generacijama. Naime, album sadrži pet autorskih priča i 6 pjesama. Priče i pjesme tematski su povezane, a cijeli sadržaj albuma ima odgojni i zabavni karakter. Upravo je to bila početna ideja, napraviti album blizak djeci, ponuditi im nešto zanimljivo i uzbudljivo, a također informativno i poučno. U glazbeni dio smo naravno ubacili dašak bluesa i srodnih žanrova. To je prvi album kojeg sam direktno namijenio i prilagodio dječjem uzrastu.

 

Osim pjesama možemo čuti i priče za najmlađe. Kako ste došli na ideju kombinaciju pjesama i priča i kako ste ih uspjeli uklopiti da album dobije smislenu cjelinu?

Autor priča je moj prijatelj Franjo Ljubej. Pročitao mi je jednu u kafiću onako usput i ja sam se odmah zaljubio. Odlučio sam ih dramaturški obraditi i tu su uskočili moji prijatelji Gordana Kovačić i Mario Mirković. Nakon finalnog miksa Anamarija Nekić je napisala pjesme inspirirane pričama tako da se radnje isprepliću kroz cijeli album. Svaka priča ima svoju pjesmu, i obratno. Budući da djeca općenito vole priče i pjesme, činilo mi se dobrom idejom spojiti ta dva elementa u jedan projekt. Tomu smo dodali zanimljive crteže koje autorski potpisuje Anita Deak. Osim na naslovnici CD-a, ilustracije su vidljive i kao minijature na pojedinim naslovima na našem YouTube kanalu.

 

Na albumu je sudjelovao veliki broj vašeg kolegica, kolega i prijatelja. Tko je sve sudjelovao u stvaranju albumu i kako ste došli na ideju okupiti jedan širi tim koji će pjevati pjesme i interpretirati priče?

Budući da je album namijenjen djeci, ideja je bila ponuditi što veću raznolikost zvukova, instrumenata i glasova u čemu mi je pomogla odlična ekipa profesionalaca: Gordana Kovačić i Mario Mirković kao kazivači i glumci u pričama, Adalbert Turner Juci i Jacques Houdek kao pjevači u pjesmama, a tu su i instrumentalisti Branko Trajkov Trak na bubnjevima i udaraljkama, Damjan Grbac na bas gitari, Nebojša Buhin na električnoj, Hrvoje Funda na slide gitari, Vid Kotarski na akustičnoj i moja malenkost.


Koliko dugo je trajalo snimanje albuma? Je li išlo sve po planu tijekom snimanja?

Od ideje do realizacije je prošlo godinu dana što je prilično kratak period za projekt ovog tipa. Sreća u nesreći je trenutna epidemiološka situacija pa su svi sudionici vrlo brzo obavljali svoje zadatke. Priče i pjesme, srećom, ne podliježu modi. Zbog svoje poučnosti na zabavan način, bit će aktualne uvijek i lijep su dar maloj i velikoj djeci, tu mislim na odrasle, u svakom dijelu godine.

 

Vi ste poznati blueser, pa je i glazba koju možemo čuti na albumu blues. Imate li povratne reakcije kako djeca i mladi reagiraju na pjesmu na albumu?

Često dobivamo povratne informacije koje su sve redom odlične. Prijatelji šalju snimke djece koja plešu uz pjesme s albuma i cupkaju u „shuffle“ ritmu. Osim djece, saznali smo da se „Tatine priče i pjesme“ sviđaju i odraslima, što me posebno veseli.

 

Autor priča je Franjo Ljubej, dok je Anamarija Nekić autorica pjesama. Kako ste s njima krenuli u suradnju za ovaj album i od kuda njima inspiracija za tekstove?

Sve je krenulo od Franje koji je godinama improvizirao i izmišljao priče za svoju djecu prije spavanja. Kad bi djeca tražila da im Franjo ponovi neku ispričanu priču, on se često ne bi sjećao vlastitih priča pa ih je počeo zapisivati, a zatim mi ih je jednom zgodom prezentirao. Anamarija je dugogodišnja prijateljica koja radi kao odgajateljica u vrtiću i ima glazbeno-literarno iskustvo pa je bila moj logični odabir.

 

Priče interpretira Gordana Kovačić. Kako ste se odlučili na suradnju s Gordanom? To vam nije prva suradnja, odnosno već ste do sada surađivali na nekim projektima?  

Gordana je moja kolegica s Hrvatskog radija, poznamo se dugi niz godina i meni je apsolutni autoritet na području glasa, poezije, dikcije i interpretacije. Ona je bila prva i zadnja linija obrane, vješta skiperica koji me navigavala cijelo vrijeme. Tijekom proteklih godina smo surađivali najviše preko moje edukacije na radiju, a ovo nam je prvo zajedničko diskografsko ostvarenje.

 

Na singlu „Zimsko darivanje“ surađujete s Jacquesom Houdekom koji je otpjevao navedenu pjesmu. Kako ste se povezali i kako ste se odlučili na suradnju baš s njim?

S Jacquesom se također dugo poznajem, od nastupa sa zajedničkim prijateljicama Singrlicama. On je izvrstan pjevač, vrlo dobro poznat klincima tako da je i on bio logičan odabir.

 

Gdje se može nabaviti album?

Album se može nabaviti isključivo kod mene tj. u web shopu na stranici www.goluban.com

 

Imate li nove planove za 2022. godinu i možemo li uskoro očekivati neki vaš koncert uživo?

Kao bluzeru profesionalcu od najveće su mi važnosti inozemni nastupi, a znamo da trenutna situacija to uvelike onemogućuje. No planovi i pregovori za 2022. su za sad vrlo dobri pa se nadam da će se bar dio njih i realizirati. Do tada smo dostupni preko društvenih mreža i live stream koncerata koje radimo svako malo jer mislimo na našu vjernu publiku, a i moramo ostati u formi. Malih, intimnih akustičnih svirki ne manjka, a sve ih se trudim na vrijeme izlistati na www.goluban.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here