Intervju: Radivoj Bunić – pjesnik srca i ljubavi

1
1206

Radivoj Bunić; pjesnik čiji stihovi paraju srca

 

Uredila i vodila: Denis Kožljan, spisateljica

Tko kaže da virtuala nije poželjna i prozor u svijet, vara se, uvjerih se da je tehnologija virtualnog svijeta itekako poveznica među ljudima iz cijelog svijeta.

Ovih dana na jednoj društvenoj mreži, slučajno sretoh gospodina Radivoja. U njegovim live prijenosima svakodnevno možemo uživati u  prekrasnoj lirici, stihovima koji paraju srca, pjesmama koje izgovara didaktički jasno, gotovo uživljeno u svaku riječ i ta emocionalna rijeka samo teče i grana se. Kako sam i sama pobornik ljubavne poezije, odlučila sam kontaktirati sa ovim plodonosnim pjesnikom, želeći da javnosti objelodani sve ono što možda o njemu ne znamo, a trebali bi.

 

Pa za početak predlažem da nam se ukratko predstavite

Radivoj Bunić rođen u Zagrebu 1979. Trenutno živim i radim u Rumi.

Vidjeh veliki broj Vaših pjesama koje čitate, objavljujete na fb, …

 

Kada ste zapravo počeli pisati poeziju i je li za to bio neki posebni okidač?

Pisati sam počeo pre nekih pet godina, a okidač je bila emocija zvana ljubav i koja je u meni probudila dar za koji nisam znao da imam.

 

Osim na društvenim mrežama, jeste li sabrali svoje pjesničke uratke u neku zbirku i jeste li dali svojim pratiocima mogućnost da Vaša djela čitaju, držeči u ruci samu zbirku?

Naravno, za godinu dana sam objavio dve zbirke pesama, prvu, “ Tvoje usne budilnice“ i druga “Reči duše“ obe izdate 2017-te godine, trenutno rasprodate sve, a nadam se u skorije vreme izdavanje nove ljubavne zbirke. Trenutno je u izradi treća i pomalo posebna zbirka duhovnih pesama posvećena Bogu, Svecima i duhovnoj obnovi kroz praktikovanje vere. 

 

Radivoj Bunić je prije svega čovjek širokog srca, širokih pogleda na život i zato možda nije ni čudo da jedan muškarac u svojim poetičnim izražajima doživljava ljubav.

 

Recite nam odakle ta silna snaga, nesebično davanje ljubavi? Koji su Vam motivi odnosno pjesničke muze kojima posvećujete mnogobrojne lirske note? Je li i Vaša vjera odnosno produhovljenost pridonosi konačnom stvaranju ljubavnih pjesama?

Znate kako, srce je važno i od čega je satkano, a Bog je ljubav neiscrpna koja čoveku pokloni dar i kad ga čovek prepozna on onda još više i i više produbljuje tu lepotu, naravno bitna je muza jer pesnik bez voljene žene je mrtav. Mi pesnici malo drugačije gledamo na ženu. U samo jednim ocima vidimo beskraj reci, tako u osmehu u pogledu…

 

Možete li nam istaknuti nekoliko naslova iz Vašeg pjesničkog opusa, a koji su za Vas od posebne važnosti i kome ste ih posvetili?

Prva zbirka pesama je posvećena samo jednoj ženi “Tvoje usne budilnice”, a druga je satkana od različitih tema tema kojima je zajednički lajt motiv duša i sve ostalo vezano za dušu koja ponekad zna biti mnogo ranjiva, ponekad jaka, jača od stijene. Zato knjiga i nosi naziv “Reči duše”.

 

Autor predivnih ljubavnih slika sročenih u liričnost stiha, uglavnom piše rimom.

 

Ima li za taj stil neki poseban razlog ili…?

Jednostavno, tako je sve pocelo u rimi, tako je i sada i smatram da sam razvio neki svoj prepoznatljivi stil . Pesme deluju ritmičnije, glasnije i osećaja sam da ta moja glazba reči brže stiže do ljubitelja poezije.

Tvoje usne budilnice predstavlja pregrst impresija pijemcivu svakome ko je doživeo uticaj prirodne droge koju poznajemo kao – zaljubljenost.
I baš ove pesme jednostavne rime a pune u sadržaju lako dopiru do svakog, kod mladih -lako poistovečenje, kod starijih – prisečanje na opojnu moć zaljubljenosti koja sve druge emocije, posebno sva opterečenja odbacuje sa sebe, utiruci put da se čistog duha pogleda pre svega u sadašnji trenutak, otresen bremena prošlosti a potom unapred, optimistički smelo.
Iskrenost krasi svaki stih ovih pesama a to je jedini pravi način da se dočara bujica emocija koje zaljubljen čovek može da izrazi stihom, ne prezajući da pokaže ponekad one trunke egoizma iz komadića ega koji se u tom stanju gubi u ostvarenju jedinstva sa voljenom i širi se na svet i prirodne pojave koje ga iznova vracaju njoj i samom sebi.

Kroz ovaj lirski prvenac, lako se vidi – nastao u relativno kratkom periodu primetno je sazrevanje pesničkog izraza – od bujice emocija koje premašuju pesničko umeće do ukročenog stila koji sada već ume jednako da iskaže snažna osećanja na zreliji način a pri tome ne gubeći ništa.
Šta više, od roba emocija postajem gospodar, pa saputnik u avanturi koja se zove život a čiji najjači pogon jeste ljubav.
Svakako preporuka svima da se podsete i dožive iskrenost i oslušnu svoje srce za koje su mnogi davno zaboravili.” (kratak osvrt na Bunićev prvijenac).

 

Za sam kraj, želim da nam kažete ako smo nešto izostavili. Pišete i prozu? Koji su vam planovi u budućnosti i gdje Vas sve ljubitelji poezije i lijepe riječi mogu čitati?

Prozu ponekad napišem, ništa značajno i puno. Planovi su da što više ljudi sazna za mene. Bio bih Vam zahvalan da prenesete ljudima kako me mogu zapratiti na jutubu i naći pod nazivom Pesme Radivoj Bunic kao i na facebook profilima Pesnik Radivoj Bunic i “Pesnik nežnog srca Radivoj Bunić (youtube).

 

POZIVAM LJUBITELJE POEZIJE DA SLUŠAJU MOJU POEZIJU KOJU SVAKODNEVNO GOVORIM U VIDEO KLIPOVIMA (Pesnik nežnog srca Radivoj Bunić-youtube)!

  • Hvala Vam na poklonjenom vremenu i trudu i puno uspjeha u daljnjem radu,
  • Također i Vama Denis na interesovanju i trudu, hvala

 

Denis Kožljan, Pula, prosinac 2022.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here