INTERVJU: Marsela Hajdinjak – “Karakter dizajn – između stvarnog i nestvarnog“

0
803
Marija Juric Zagorka

Marsela Hajdinjak ilustratorica mnogobrojnih knjiga, udžbenika i slikovnica nedavno je započela svoj novi projekt „Karakter dizajn – između stvarnog i nestvarnog“.

O kakvom projektu se radi i kako je osmišljen upitali smo autoricu projekta Marselu Hajdinjak.

 

Kako je nastao projekt Karakter dizajn – između stvarnog i nestvarnog?

Poticaj da se prijavim s video radovima na natječaj Ministarstva kulture i medija došao na prijedlog prijateljice. Kako već nekoliko godina u ilustriranju zamjenjujem tradicionalne tehnike digitalnim načinom rada, mislila sam da bi bilo zanimljivo predstaviti ono što i najviše volim raditi, a to je stvaranje likova. Pošto mi je to uvijek bila jedna neiscrpna tema koju koristim i inače pri ilustriranju slikovnica i knjiga za djecu, u ovom sam projektu željela usredotočiti pažnju upravo na stvaranje karakternih likova.

Što možemo vidjeti u video radovima objavljenim na You Tube kanalu?

Tema je video radova kreiranje vizualnog identiteta petnaest likova, od toga deset ljudskih i pet životinjskih, antropomorfnih likova koji bi bili u kostimima iz određenih(meni zanimljivih) povijesnih razdoblja, te bi djelovali kao likovi iz bajki i priča za djecu. Tome sam dodala i nekoliko videa s poznatim ličnostima iz povijesti i kulture također s karikaturalnim obilježjima.

Od svake navedene grupacije likova odlučila sam raditi po tri portreta i dvije figure u cijelosti. U svakom videu može se vidjeti proces stvaranja likova.

Na videima sam naknadno u posebnom programu radila ponegdje i kratke montaže, te sam ubacivala glazbu sa slobodnim autorskim pravima koja je bila raspoloživa na internetu, a u dva videa dodavala sam i zvučne efekte.

Bilo je vrlo zabavno i izazovno jer sam te postupke u stvaranju video uradaka prvi put primjenjivala pa sam određeno vrijeme trebala provesti istražujući i učeći s raznih tutorijala na društvenim mrežama.

Većinu likova bih prvo osmislila crtajući ih olovkom na papiru te ih malo uvježbavala prije nego što sam ih počela crtati digitalno.

Neke sam pak odmah radila digitalno bez prethodnih proba i tu se u nekim videima može jasno vidjeti kako istražujem određenu pozu ili mijenjam položaj ruku. Činilo mi se interesantnim to ostaviti baš tako bez izglađivanja do kraja.

Kako i zašto ste se odlučili za bajkovite i kostimirane likove za ovaj projekt? Neki od likova imaju i karikaturalna obilježja. Kako ste odlučila primijeniti taj stil? 

Kostimirani bajkoviti likovi s blago karikaturalnim obilježjima su inače česte teme kojima se bavim i dio su stvaranja slikovnica i knjiga za djecu, a bajka, prepuna maštovitih i čudesnih likova, kao književna vrsta mi je oduvijek bila najprivlačnija i najviše motivirajuća za ilustriranje.

 

Koju tehniku koristite?

Koristim se različitim tehnikama, crtačkim i slikarskim, koje su ponuđene u programu u kojem radim. U ovom sam projektu koristila liniju kao osnovni element, te je nadopunjavala radeći s kistovima koji daju različite teksture. Obično ih radim u nekoliko slojeva dok ne dobijem vizualno zadovoljavajući i dojmljivi oblik.

Ovaj projekt je ujedno i obrazovnog karaktera. Kojim dobnim skupinama je namijenjen?

Ovaj projekt može biti i edukativnog karaktera svima koje privlači crtanje, a namijenjen je i djeci i odraslima.

Mislim da danas ima dosta djece koja koriste digitalne tehnike pri crtanju, te se odlično izražavaju crtačkim i slikarskim alatima, ali dobro bi bilo boravak uz kompjuter prepustiti roditeljskom nadzoru i ne zaboraviti slobodno vrijeme provoditi što više u prirodi, igri i druženju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here