Gradska knjižnica Ivanić-Grad: izložba ilustracija “Neustrašive žene”

0
440

Gradska knjižnica Ivanić-Grad obilježila 145. obljetnicu postojanja grupnom izložbom ilustracija “Neustrašive žene”

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca i Slavonskog Broda, izložba “Neustrašive žene” nastavila je svoje putovanje i stigla u Gradsku knjižnicu Ivanić-Grad!

U srijedu 14. rujna svečano je otvorena grupna putujuća izložba ilustracija “Neustrašive žene” kojom Gradska knjižnica Ivanić-Grad obilježava značajnih 145 godina djelovanja! Knjižnica Ivanić-Grad osnovana je 1877. godine kao Građanska čitaonica te je bila središnja kulturna ustanova u Ivanić-Gradu, istodobno prateći razvitak središnjih ustanova i udruga 60. i 70. godina 19. stoljeća u Hrvatskoj, a koje se šire iz Zagreba kao narodne čitaonice sa svrhom uzdizanja izobrazbe i prosvjete građana ili kao što kažu njena tadašnja pravila „svrha čitaonice je širiti prosvjetu kroz marljivo čitanje časopisah i inih zabavno poučnih spisa i knjiga“ (Pravila, 1877.).

Na otvorenju su govorile ravnateljica Gradske knjižnice Ivanić-Grad Senka Kušar Bisić koja je istaknula relevantnost 145. obljetnice knjižnice, kustosica i organizatorica projekta „Neustrašive žene“ Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu, a ilustratorica i suorganizatorica projekta Željka Mezić u ime svih zastupljenih ilustratorica na izložbi podijelila je iskustvo sudjelovanja na ovako relevantnom i velikom projektu. Na otvorenju je istaknuto značenje jedne od 100 značajnih hrvatskih žena na izložbi – Milke Trnine koja je rođena u Vezišću nedaleko Ivanić-Grada.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

 

U utorak 20. rujna 2022. u 10:30h poznata hrvatska ilustratorica Željka Mezić održat će likovnu radionicu za djecu u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad.

Izložba u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad ostaje otvorena do 26. rujna 2022. nakon čega putuje u Gradski muzej Virovitica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here