Fotografija: Kamene impresije – Ana Travizi

0
1135

Naslovna fotografija: krški reljef

 

U dvije galerije fotografija predstavljamo radove Ane Travizi. Autorica je biolog po profesiji i vokaciji i premda se profesionalno bavi istraživanjem mora, svoje slobodno vrijeme posvećuje planinskoj prirodi i hobijima koji se međusobno čvrsto isprepliću: putovanjima, planinarenju i fotografiji. Na tom tragu nastale su i ove  fotografije, kojima nam skreće pažnju na “umjetnička djela prirode”, prisutna svuda oko nas, ali nam često puta promaknu. Profesionalno oko Ane dobro uočava detalje i pojedinosti u prirodi i fotografijom naglašava njihovu čaroliju. 

Izložba radova bila je postavljena u galeriji “Batana” u Rovinju do 30.10.2020. godine. 

Iz kataloga prenosimo dio zapažanja. Piše Lavoslava Benčić mag. medijskih umjetnosti i praksi, autorica izložbe:

“Pravi znanstvenik u potpunosti posvećuje svoj život izabranom području. A pravi istraživač ne može, a i nema valjanog razloga, da se u slobodno vrijeme odvoji ili udalji od svojih životnih izbora i ciljeva. Ta tvrdnja je potpuno na mjestu kada se odnosi na ekologinju Anu Travizi, doktoricu bioloških znanosti. Svoju predanost prirodi, prožetu emocijama i strašću – bilo to morsko dno ili planinski vrhovi – Ana osim kroz znanstvene radove i pedagošku djelatnost izražava i kroz umjetnost, točnije svojim brojnim opusima autorske fotografije.

Ana Travizi otvara pitanja i mogućnosti korištenja geoloških koncepata i materijala kao metaforu ljudskog stanja, postanka, transformacije i unutrašnjeg istraživanja usmjerenog ka samospoznaji: … Suprotno općem shvaćanju o bezvremenosti, čvrstoći i nepromjenjivosti kamena, izazov i inspiraciju nalazim u upravo suprotnim značajkama kamena – njegovoj promjenjivosti i trošnosti. U raznovrsnim teksturama, bojama i oblicima kamenih površina i reljefa netko ne vidi ništa, netko vidi “višu silu“; ja vidim umjetnički prst prirode. Personifikacija! Priroda postaje grafičar, slikar, skulptor… – ali kamen je upravo taj uporni i okorjeli performer koji nas osvještava i poručuje nam da se okruženi
prirodnim i geomorfološkim pojavama … oslonimo na vlastite oči i vlastitu maštu i na taj način osvijestimo potrebu da kroz prirodu prolazimo otvorenih očiju jer nas umjetnost okružuje na svakom koraku. Tko nauči gledati, shvatiti će da i naoko nezanimljiv obični
kamen može biti malo umjetničko djelo, kaže autorica. Čak i oni koji ljepote prirode prate samo kao promatrači, snažno reagiraju na raznolikost iznenađenja kamenih struktura.”

U prvoj seriji prenosimo galeriju Krški reljef, Mramorne apstrakcije i Obojeni reljef.

 

Krški reljef

 

Mramorne apstrakcije

 

Obojeni reljef

 

O autorici: Ana Travizi rođena je u Sinju 1959. godine. Diplomirala je i magistrirala Biologiju na PMF-u Sveučilišta u Beogradu, te doktorirala Biološke znanosti na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je u Centru za istraživanje mora, Rovinj, Instituta “Ruđer Bošković” iz Zagreba. Područje njezinog istraživačkog rada su bentoske zajednice Jadranskog mora, konkretnije; ekologija i sistematika meiofaune morskih sedimenata. U zvanju docenta, predaje veći broj bioloških/ekoloških kolegija na Interdisciplinarnom preddiplomskom studiju Znanost o moru, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, te na Interdisciplinarnom doktorskom studiju Oceanologije, PMF-a u Zagrebu.

Ana je zanimanje za fotografiju pokazala još u ranom djetinjstvu. U mladosti pojavio se interes i za planinarenje. Od 2003. godine ulazi u svijet digitalne fotografije, a 2012. postaje članicom fotokluba CVU Batana iz Rovinja. Fotografije kontinuirano izlaže od 2009. godine i od tada svojim je radovima sudjelovala na 22 kolektivne izložbe u zemlji (Rovinj, Rijeka, Sinj, Zagreb, Belišće, Beli Manastir, Valpovo, Vinkovci) i inozemstvu (Beč i Salzburg – Austrija, Maribor – Slovenija, Zaječar – Srbija). Istovremeno, fotografije objavljuje na međunarodnim fotografskim portalima Panoramio i Photocrowd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here