FOTOGRAFIJA: Duška Boban – Amorella – ploveći grad

0
720

 

Centar Kulture predstavlja fotografije Duške Boban

Autorica analognim fotografijama snimljene krajem 2018. godine na Amorelli, čuvenom feribotu koji još uvijek održava svoju baltičku liniju između Švedske i Finske prenosi fragmente njene svakodnevnice, no jednako tako prati tragove memorije o vremenu njene izgradnje 1988. u splitskom škveru. Amorella – ploveći grad najnoviji je projekt vizualne umjetnice Duške Boban. Zasebnu cjelinu izložbe čine fotografije maketa 33 broda izgrađena između 1937. i 2012. godine, koje su vlasništvo Brodosplita kao dio fundusa nekadašnjeg brodogradilišnog muzeja.

Fotografije postave su sa izložbe održane u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u razdoblju od 25. listopada 2019. – 15. siječnja 2020. godine.

 

 

          

                    Amorella                                                      Postav izložbe

 

         

              Postav izložbe                                                      Postav izložbe

 

         

       Ploveći grad  Vojvodina 1940                           Knjiga Amorella A Floating City

 

                 Postav izložbe  

 

O autorici: Duška Boban diplomirala je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Na odsjeku vizualnih komunikacija pri Akademiji za likovnu umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani 2013. godine obranila je magistarski rad pod naslovom “Javni prostor i građanska participacija: Aktivizam i kulturne prakse u Splitu posljednjeg desetljeća”, mentor: redovni profesor Eduard Čehovin / komentor: izvanredni profesor dr. sc. Feđa Vukić.
Osnivačica je i članica Upravnog odbora Udruge za kulturu i umjetnost EKSCENTAR te članica Organizacijskog odbora i selektor Likovne radionice Šolta od 1998. do 2001. Sudjelovala je 1999. na umjetničkoj grafičkoj rezidenciji Expression of youth u Urbinu u Italiji i 2015. na rezidencijalnom programu “Design for social change” pri Schoool of visual arts u New Yorku. Od 2002. do 2006. radi u vlastitom dizajn studiju PROFESIONALCI+. Članica je Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Zagreb; Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika (HULU), Split i Udruge za suvremenu umjetnost KVART, Split. Početkom 2011. pokrenula je neformalnu “Inicijativu za Marjan”, koja je organizirala niz događanja umjetničko-aktivističkog predznaka s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja Park šume Marjan kao prirodnog i kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Od 2013. članica je Upravnog odbora Društva Marjan, utemeljitelja zaštite okoliša u široj regiji. U “Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju” u Splitu predaje stručne predmete fotografija, video i medijski projekti. Aktivna je na polju vizualnih umjetnosti, a njene se fotografije nalaze u stalnom postavu Galerije umjetnina u Splitu.

web: http://www.duskaboban.net/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here