Film i knjiga pod ruku: nagrađivani redatelji na 28. Sa(n)jam knjige u Istri

0
210

Film i knjiga pod ruku: nagrađivani redatelji na 28. Sa(n)jam knjige u Istri

Dolaze: Slobodan Šijan, Srđan Karanović, Rajko Grlić, Nedeljko Dragić…

Za desetak dana u Puli počinje 28. Sa(n)jam knjige u Istri – Festival knjiga i autora koji će se održati od 25. studenog do 4. prosinca u Domu hrvatskih branitelja. Slojevit festivalski program ovoga puta na okupu drži tema Povratak, koja se ogleda i kroz „povratke“ mnogih sajamskih programa, među kojima se posebno ističe Hollybook – usmjeren prema filmu. Povod tome leži u Pulskom filmskom festivalu, koji sljedeće godine u pulskoj Areni obilježava svoju 70. godišnjicu postojanja, a koju Sajam knjige upravo prvi najavljuje.
Ovom prilikom na sajamskoj će se pozornici izmjenjivati kultni redatelji i posebni programi snažno vezani uz film. Svoje će knjige predstaviti dvojica Arenom nagrađivanih redatelja, Srđan Karanović te Slobodan Šijan dok nas vrhunac programa očekuje u festivalskoj završnici u subotu, 3. prosinca u 20 sati kada će se održati okrugli stol na kojem će, osim dvojice spomenutih redatelja, sudjelovati također nagrađivani Rajko Grlić te Dana Budisavljević, a pridružit će im se i dugogodišnja direktorica Festivala, kultna figura istarske umjetničke scene, Gorka Ostojić Cvajner.

Svoje bogate pulske, ali i druge uspjehe Srđan Karanović predstavit će knjigom „Sam o sebi“, koju je izdala nakladnička kuća Geopoetika i koja na Sajam stiže netom ispod čekića. Zlatnih Arena ovom redatelju, kojeg danas mnogi pamte po nekad popularnoj TV-seriji „Grlom u jagode“, ne nedostaje: Zlatnu Arenu za režiju dobio je dvaput, 1978. za film „Miris poljskog cveća“ (koji mu je ujedno donio i nagradu publike na festivalu u Cannesu) te 1983. godine za film „Nešto između“, a Veliku zlatnu Arenu dobio je 1980. godine za film „Petrijin venac“. Iste te godine u konkurenciji je bio i jedan od najpoznatijih jugoslavenskih filmova, „Ko to tamo peva“, koji je redatelju Slobodanu Šijanu na kraju donio Brončanu Arenu. Šijana poznajemo i po ništa manje kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“, a na Sajmu će predstaviti antologiju koju je priredio i uredio – „Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih doživljaja“ (Filmski centar Srbije / Službeni glasnik) u kojoj uz mnoge filmske i književne veličine progovara o bogatstvu književnosti vezanoj uz film. Da je film nezaobilazan na ovogodišnjem Sajmu, pokazuje i retrospekcija filmova Piera Paola Pasolinija koja će se ususret 28. Sajmu i u suradnji s Pula film festivalom održati u pulskom Kinu Valli od 21. do 24. studenog 2022. u sekciji Filmovi za sva vremena. Uvertira je to i u novi sajamski program Storie italiane kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja ovog velikog talijanskog redatelja i književnika. Na repertoaru su filmovi: Salò ili 120 dana sodome, te ciklus filmova iz njegove “trilogije života”: Dekameron, Canterburyjske priče i Cvijet tisuću i jedne noći koji su odabrani uz pomoć zagrebačkog Kina Tuškanac. Reviju u ponedjeljak, 21. studenog u 19 sati otvara film Decameron, a uvod u Pasolinijevu filmsku poetiku održat će Valter Milovan, veliki poznavatelj Pasolinijevog rada i prevoditelj njegove poezije s furlanskog na čakavsko narječje.

Sajam će pažnju posvetiti još jednoj važnoj obljetnici i filmskoj smotri – zagrebačkom, pola stoljeća starom Animafestu, drugom najstarijem živućem festivalu animiranog filma. Predstavljat će se njihova monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972. – 2022.)", dok će kulminacija ovog programa biti izložba plakata Animafesta i promocija knjige „Stille Reise – Minhenski dnevnik“ (Srpsko narodno vijeće) veličanstvenog redatelja, animatora, ilustratora, karikaturista Nedeljka Dragića, dobitnika Grand Prixa na drugom Animafestovu izdanju.

I književna zvijezda ovogodišnjeg Sajma, mađarski pisac László Krasznahorkai, među filmofilima uživa poseban status. Naime, mađarski redatelj Bela Tarr već godinama svoje scenarije temelji upravo na djelima ovog autora. Film i knjiga na ovogodišnjem Sajmu idu kao ruka pod ruku jer književnost i film jesu prirodno povezani, a to će se znatno osjetiti i u sajamskoj knjiškoj ponudi. Osim što će spomenute knjige biti ekskluzivno dostupne na sajamskim policama, ponuda će vrvjeti filmskom literaturom hrvatskih, srpskih i talijanskih nakladnika. Filmski program na Sajmu posebno je prepoznala Arena Hospitality Group, dok
je suorganizator dolazaka autora i nakladnika iz Srbije Srpsko narodno vijeće, a za knjige na talijanskom jeziku pobrinut će se tršćanska knjižara Nero su Bianco, a posredstvom Zajednice Talijana Pula.

Cjelokupni program 28. Sajma možete pronaći na sljedećoj poveznici:
http://www.sanjamknjige.hr/program/

KONTAKT: Iris Mošnja, iris@sanjamknjige.hr , M. 098 93 09 609

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here