Festival Perforacije 2022 – Delimar & Stilinović

0
259

srijeda, 29. 6 u 20 sati – javna generalna proba
Ulaz slobodan
četvrtak, 30. 6. u 20 sati – premijera
Cijena ulaznice: 50,00kn
ŽELIM KUPITI ULAZNICU

FESTIVAL PERFORACIJE

 

Performans i izložba
PREMA DOSTOJANSTVU (STARENJA)

Autorice i izvođačice: Vlasta Delimar i Vesna Stilinović
Autor glazbe: Marko Lucijan Hrašćanec

 

Vesna Stilinović i Vlasta Delimar u zajedničkom performansu kroz elementarni eros povezuju svoje istovjetnosti, ali i suprotnosti. No, one kroz nježno prijateljstvo ne žele biti jedno, one žele biti dvoje. Vesna ima 77 godina a Vlasta 66. Vesna je glumica a Vlasta performerica. Odlučuju da njihovo starenje bude uspješno, aktivno i zdravo starenje jer starenje nije propadanje, već povećavanje vlastitog potencijala. Zato, starjeti znači rasti.

Suvremena gerontologija pokušava zazor društva prema starenju i starijim osobama osvijestiti na razne načine te nam pruža niz mogućnosti poboljšanja načina života.
Fotografije Vesne Stilinović prikaz su transformacija kroz koje je ona u glumačkom poslu često bila netko drugi. No, njezin novi prostor nove egzistencije “darovao” joj je novi prostor slobode koji ju na neki način uvodi u praoblik duha, u praživot koji na najmanji dašak pokreta njeno biće pokreće. Praživot voli tamu, a prasvojstvo života genijalna je ustrajna savitljivost koju Vesna uspijeva zadržati u zadnjoj transformaciji jer nadasve želi samo jedno, a to je biti.

Foto i video sekvence Vlaste Delimar kao mjesto memorije i osobne mitologije svakodnevnice kroz neminovnost egzistencije kao što su seksualnost i erotika, put su do vrhunca spoznaje za dostojanstveno starenje. Jer ne smijemo zaboraviti Pravo na orgazam iznad 60.

Vesna Stilinović, akademska glumica, vodi nekoliko dramskih radionica u Dramskom studiju Teatra na Trešnjevci. Cijeli je život (od svoje 16 godine) provela kao glumica, prvakinja Hrvatskog narodnoga kazališta u Varaždinu, a dramskom se pedagogijom bavi više od 20 godina. Dio svoje karijere bila je i redateljica na Hrvatskoj televiziji. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Vlasta Delimar, likovna je umjetnica i jedna je od naših najpoznatijih umjetnica performansa. Školu primijenjenih umjetnosti završila 1977. godine. Samostalno izlaže od 1981. U središtu njezina zanimanja nalazi se položaj žene i muško-ženski odnosi.

Programska suradnja Udruga Domino i Kulturni centar Travno

ŽELIM KUPITI ULAZNICU

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here