Digitalna umjetnost: Sandra Bogdan

1
1594

 

Sandra Bogdan rođena je u Osijeku 1964. godine. Iako po profesiji ekonomistica, svoju kreativnost i ljubav prema umjetnosti izražava kroz pisanje poezije, fotografiju i digitalnu umjetnost.  U svom digitalnom stvaralaštvu svoje unutarnje slikarske vizije stvara na grafičkom tabletu i računalu i pri tome koristi razne medije i alate koji zamjenjuju tradicionale tehnike slikanja kao što su akvarel, gvaš, tempera, uljane boje, akrilne boje, enkaustiku i dr. Konceptualni umjetnik  također može spojiti fotografije ili 3D modele u svoje 2D slike. To se naziva photobashing i to je samo jedna od mnogih tehnika popularnih danas kod digitalnih umjetnika. Za stvaranje digitalne slike važna je kombinacija tekstura, oblika, boja, efekata i nijansi. Omiljeni motivi su joj portreti na kojima oslikava svoja emocionalna raspoloženja.  

Digitalna umjetnost joj omogućuje da svoju fascinaciju astrofizikom, astronomijom i kvantnom fizikom pretoči u svoje digitalne vizije. Jer astronomija je poezija neba i zvijezda. Svoje radove s područja digitalnog slikarstva permanentno izlaže putem interneta na umjetničkim platformama poput ABSTRACT EXPRESSIONS i dr., i za njih dobiva priznanja. Bavi se i fotografijom, sudjeluje na foto-natječajima, njene fotografije bile su izložene u galerijskim prostorima grada Osijeka i Đakova. Svoje umjetničko stvaralaštvo zaokružuje pisanjem poezije koju objavljuje u brojnim književnim časopisima kao što su“ Kvaka“,  „Sapphoart“,“ Diskurs“ , „Pikolo Knjigomat“, „SplitMind“ „Sizif“ „Suština poetike“, „Zvezdani kolodvor“ te na književnim portalima Književnost.hr, Booke.hr, AnnaLit,Centar kulture, Hrvatski Glas Berlini Dunjalučar.

Predstavljamo tri ciklusa digitalnih radova Sandre Bogdan Portreti, Galaxy, Beauty.

 

PORTRETI

 

GALAXY

 

 

BEAUTY

 

O autorici: Sandra Bogdan rođena je u Osijeku 1964.godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Prve priče i pjesme počela je pisati i objavljivati već u osnovnoj školi u školskom časopisu. Druga umjetnička forma kroz koju se godinama izražavala je plesanje klasičnog baleta u kazalištu u Osijeku.

Na pjesničkom natječaju „Goranovo proljeće“ njena prva zbirka pjesama „Protjerani iz raja“ osvojila je drugo mjesto 1987.god. Bavila se novinarstvom, na Gradskom radiju Osijek imala autorsku emisiju „O NAMA“. U novinama „Gradski oglasnik Osijek“ uređivala je svoju rubriku“ METAFIZIČKI SAVJETNIK“.

Poeziju je objavljivala u književnom časopisu “Kvaka“, „Sapphoart“,“ Diskurs“, „Pikolo Knjigomat“, „The Split Mind“, „Sizif“, „Suština poetike“, i na književnim portalima Književnost.hr i Dunjalučar. Pjesme su joj uvrštene u Zbornike poetskih radova s međunarodnih književnih natječaja „Sremskokarlovački pesnički brodovi 2020“„Između dva sveta“, „Drinski književni susreti 2020.“ Bavi se fotografijom i s njom zaokružuje svoju umjetničku priču.

Sandra Bogdan

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here