Denis Kožljan “Ključ je ispod otirača”

1
903

Spisateljica Denis Kožljan izdala je svoju novu zbirku pjesama. Zbirka je izdana u digitalnom obliku. O knjizi autorica kaže:

“Kad već trebam, reći ću samo kratko ono što je najbitnije za moju novu riznicu stihova naslova “Ključ je ispod otirača” jer sve ono ljepše i više rekli su veliki majstori misli i kovači stihova.

Samo nekoliko navedenih je u prethodnom tekstu, a koji govore o proljeću kao meni najljepšem, najbogatijem, najsuptilnijem godišnjem dobu koje me i ovog puta iz početka dignulo poput feniksa iz zimske depresije. Stihovi su proizlazili gotovo svakog dana u vrlo kratkom roku i ne mogu odrediti je li to ljubavna poezija, socijalna, refleksivna kao ni uostalom u prethodnim izdanjima. Važno je samo napomenuti da je proljeće kao vrijeme rađanja i novog života, u meni izazvalo buru emocija kako na događaje i slike u mojoj blizini, tako i reakciju na svjetske eksplozije za koje se vjerojatno nismo nadali.

Iako kaže izreka odnosno refren jedne lijepe lirske pjesme kako je “Ključ ispod otirača”, ovog puta uzaludna su sva moja traženja i pokušaji pronalaska onog pravog ključa koji bi čovjeka uspio promijeniti na bolje, savjetovati ga u teškim situacijama, izroniti iz njegove duše pozitivu i mir. Nisam i ne mogu biti imuna na sve te strahote najnovijeg rata, na promijene klime koje čovjeka dovode do očaja i tu ne staju nedaće već svakog jutra dok se budim i pogledam kroz prozor krmeljivih očiju, čini mi se da zrak ne miriše na proljeće kao što je to nekad bilo, nema ni djece po šumama koja se vesele duginim bojama šafrana i ostalih proljetnica. Čovjek je otuđen, rastrgan u borbi za egzistenciju i preostaje mu sasvim malo vremena i trenutaka da se posvećuje obitelji kao ćeliji života.

Stoga se kroz moje pjesme pitam što se to zaista dešava u Svemiru postojanja, postoji li neki konkretan krivac za  naša mnogobrojna teška jutra i neprospavane noći. Svjesna sam da u tim pitanjima i nemogućnosti pronalaska ključa, odnosno odgovora nisam sama ali također mi ostaje za povjerovati kako ipak treba početi razmišljati o vlastitim postupcima, održavati otirač urednim, prozračnim i brižnim. Sve ostalo najvjerojatnije ne drži vodu.

Pa neka krenu stihovi… ima ih podosta… kako na književnom jeziku, tako i na mojoj čakavici!”

Knjiga se može čitati preko poveznice:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here