„Cross dissolve III – Kozmolom“

0
531

„Digitalna prilagodba i nadogradnja postojećeg sadržaja umjetničkog rada Cross Dissolve III – Kozmolom”

 

Nina Bešlić ak.sl. u proteklih šest mjeseci je realizirala umjetnički projekt „Cross dissolve III – Kozmolom“.

Programom razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe realizirana je digitalna nadogradnja i prezentacija radova: „Video poezija“ i video rad „Fragmenti i refleksije transparentnosti“, i digitalna prezentacija cjelokupnog umjetničkog rada koji je nastajao kroz četiri godine, a obuhvaća radove: crteže za zbirku poezija Kozmolom, Cross Dissolve Kozmološki svjetovi i Cross Dissolve III Kozmolom.

Kako se radi o slojevitom umjetničkom radu, na mrežnim stranicama umjetnice predstavljen je razvojni proces umjetničkog rada, inspiriran kozmičkim pojavama, oblikovan kroz različite vizualne umjetnosti, koje se pretapaju i transformiraju jedna u drugu, realiziran kroz suradnju umjetnika iz različitih umjetničkih disciplina.

Digitalna nadogradnja rada „Cross Dissolve Kozmološki svjetovi“ rezultirala je video poezijom, inspirirana fragmentiranim slikama koje se vide promatrajući unutrašnjost objekata rada. Kreirano je deset video radova obogaćeni poezijom autora/ica, koji se bave temom svemira u svojoj poeziji (Goran Gatalica, Gordana Benić i Antun Branko Šimić).

Kako se radilo o četverogodišnjem projektu razvoja jedne teme o svemiru, za vrijeme trajanja projekta realiziran je video rad „Fragmenti i refleksije transparentnosti“,  koji priča o procesu nastajanja umjetničkog djela, od skice do realizacije, prikaz procesa i razmišljanja kroz koja umjetnica prolazi (umjetničkog razmišljanja, misaonih i emotivnih procesa, likovnog oblikovanja rada, usklađivanja s kolegama, te  naposljetku realizacija rada u fizičkom prostoru).

Digitalizirani i nadograđeni sadržaj je dostupan od 27.07.2022. na mrežnim stranicama umjetnice. Zainteresirani gledatelji se mogu priključiti pregledavanju sadržaja koji će biti dostupan cijelo vrijeme.

 

Web stranica: https://ninairisbeslic.wixsite.com/ninabeslic

Poveznice na kojima je će se sadržaj dodatno predstavljati:

 

Facebook – https://www.facebook.com/ninairisbeslic

Instagram – https://www.instagram.com/nina_iris_beslic/?hl=en

 

Sadržaj će biti dostupan i nakon održavanja programa.

 

Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.

 

 

Detaljniji opis projekta

Ilustracije su nastale 2016 godine u umjetničkoj suradnji s Goranom Gatalicom za njegovu zbirku poezija u prozi „Kozmolom“. Nakon ilustracija kreiran je rad „Cross Dissolve Kozmološki svjetovi“  koji predstavlja deset različitih vizualnih interpretacija svemira prikazanih u objektima manjih dimenzija. Kolažirane scene složene u mrežu presjeka lome se i presijecaju u refleksijama ogledala na otvoru objekta i tako stvaraju vizualno interesantne likovne igre usklađene s poezijom, koja je integrirani dio rada. Gledatelji su prvo čitali poeziju, a zatim gledali u otvor objekta ili obrnuto. Činjenica da gledatelji nisu mogli simultano pratiti sliku i poeziju, unutar digitalne nadogradnje kreirana je „Video poezija“ inspirirana lomom ploha koje se vide promatrajući unutrašnjost objekata. Tako je nastalo deset video uradaka kojima je pridodana poezija  autora/ica koji se bave temom svemira u svojoj poeziji (Gorana Gatalice, Gordane Benić i Antuna Branka Šimića). Rad se 2018 godine razvio u instalaciju „Cross dissolve III- kozmolom“, pa su tako apstraktni prikazi svemira u objektima prerasli u modularni objekt osnovice istostraničnog trokuta, koji se ritmično umnožava u prostoru galerije. Dodatkom ambijentalnog pozadinskog zvuka, video projekcije pokrenutih slika iz objekata i zvuk poezije u instalaciju, stvorio se  hipnotički ambijent u koji je gledatelj mogao ući i istraživati umjetničko djelo. Kako se radilo o četverogodišnjem projektu razvoja jedne teme za vrijeme trajanja projekta realiziran je dokumentaristički video rad „Fragmenti i refleksije transparentnosti“  koji priča o procesu nastajanja umjetničkog djela, od skice do realizacije, prikaz procesa i razmišljanja kroz koja umjetnik/ica prolazi (umjetničkog razmišljanja, misaonih i emotivnih procesa, likovnog oblikovanja rada, usklađivanja s kolegama, te  naposljetku realizacija rada u fizičkom prostoru).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here