Bilogorska čarolija: Prinčeva staza

0
1553

Foto: Delimir Hrestak

Bilogorska čarolija

 

„Ako hoćemo nekom čovjeku biti dobri, najprije moramo imati za njega vremena, moramo mu darovati nešto od svoga dragocjenog vremena“

H. Schurman

Kako nam je dobro, kako milo, kako vrijedno i korisno naša Romana darovala svoje mladenačko vrijeme! Na bijelom papiru pišu sitna slova naslova „Bilogorska čarolija: Prinčeva staza“. Već u naslovu šapuće, mami i poučava i nas starije što smo u životnoj jurnjavi propustili, zanemarili i čak možda i odbacili. Svojom mladenačkom snagom progovara o nama, o sebi i svemu oko sebe. Divno je listati ove začudne stranice, stranice na kojima bajkovito oživljavaju drevna bilogorska mitološka bića danje, ali i neka nova čarobna bića s kojima nas Romana upoznaje. Uz već od davnina poznata brojna bilogorska danja: Glođan, vile, coprnice, mladi mjesec i Mrak – Mrakači, upoznajemo nešto novo i neviđeno. Tu su: Mačak Mici, Zrcalko, Duga i vitezovi Duge i njihovi konji – zvijezde, Paučica, Biljkos Uzvišeni, Otac i Princ Glođan, Igra, Vile Pasjeg zuba i Trojačke ruže – Božura, …

Bajku čitam iznova pa još jednom, još… Čini mi se kako u tim začudnim bićima prepoznajem neke ljude i događaje iz stvarnog, sadašnjeg vremena. Divota jedna! Prava čarolija sitnih slova, sitnih slova koja nisu žalovita, slova koja bude nadu i zanos!

Bajkovito kazivanje mami na čitanje u dahu, dokazuje skoro potpuno zaboravljenu vrijednost izravnog prenošenja i pričanja bajki djeci, budi naša sjećanja i nenametljivo ukazuje na propuste nas odraslih. Iz sadržaja jasno izranja jasan zeleni pjev i iskre vjetra u proljetnom podnevu – pjev mladosti i radosti bivanja i postojanja u našoj Bilogori i Velikom Trojstvu. Jasno se milo nižu brojalice, zagonetke i šale lijepog djetinjstva, a Svijetle pruge i Krijesnice upozoravaju kako valja razlikovati Dobro od Zla i kako Zlo i Zli nemaju konačnu riječ. Mi smo djeca Svjetla!

Prave se vrijednosti i ispravni pogledi na svijet upijaju u djetinjstvu, u roditeljskom domu, uz bake i djedove, u školi, u igri djece na stazama i prugama, u svjetlu krijesnica, u sanjarenju i vjerovanju, kako nemoguće može postati moguće. Ova je knjiga odraz, uvjeravam Vas dragi čitatelji, čistog obiteljskog zrcala i ljekovitosti naše gore Bilogore – Svete Gore.

Nikako ne smijemo zaboraviti zapjevati i zaigrati naša bilgorska kola, a osobito naš Taraban – Bilogore cvijeće. Ona ne smiju biti i postati samo igra Vila Bilogorki, jer nas ona povezuju s našim starima, s onima koji su tu živjeli i radili prije nas. Mi nismo prvi ni posljednji, mi imamo djecu, svoje izdanke, izdanke koji će niknuti iz starog korijena. Zagledajmo se u njihove oči i osjetit ćemo svu ovozemaljsku ljepotu i vrijednost i shvatiti kako je u ljudskom životu najljepše imati djecu!

 

Gordana Marta Matunci

 

Autorica o bajkama kaže:

„Prinčeva staza“ prva je ilustrirana bajka u planiranom serijalu pod imenom „Bilogorska čarolija“. Radnja bajke odvija se u proljeće na Bilogori koja je smještena u sjevernoj Hrvatskoj. Ona je po svojoj visini najmanja, ali po svojoj površini jedna je od najvećih hrvatskih gora. Na njoj žive drevna bilogorska mitološka bića pod imenom danje.

Napisala sam bajku jer sam željela stvoriti nešto lijepo, autentično i bilogorsko za sve one koji vole bajke, koji sanjaju i vjeruju u nemoguće. U bajci se pojavljuju: Princ i Otac Glođana, Biljkos Uzvišeni, Coprnica, Vile Pasjeg zuba, šišmiši i krijesnice, Mačak Mici, Mrakači, Vila Trojačke ruže,… Neki likovi su drevna mitološka bilogorska bića dok drugi žive u meni, mom djetinjstvu i mojoj budućnosti. U bajku su uključene i „Svijetle pruge“, galerija drvenih skulptura na otvorenom. Početkom 2002. godine, idejom umjetničkog rada u drvu hrasta, M.P.Arvaya, dipl. ing. šumarstva i Dubravka Adamovića, akademskog slikara, a pod vodstvom pokojnog prof. Slavomira Drinkovića, akademskog kipara, započela je terenska nastava „Svijetle pruge“. Na temelju triparitetnog dugoročnog Ugovora o međusobnoj suradnji Hrvatskih šuma, Bjelovarsko-bilogorske županije i Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, studenti 3. i 4. godine Kiparskog odsjeka te po jedan afirmirani gost umjetnik na kraju školske godine održavaju terensku nastavu izradom vlastitih radova – skulptura u drvu prema zadanoj temi.

U bajci se pjevaju pjesmice, postavljaju zagonetke i nižu brojalice koje od davnina postoje na dječjoj Bilogori. Upotrijebljen je i tajni dječji jezik za brzalice-čaralice.

Ilustracije je napravio Miroslav Vincelj, slikar amater i moj dugogodišnji prijatelj.

Za promociju bajke pripremili smo predstavu s učenicima iz OŠ Veliko Trojstvo. Promocija bajke odigrala se na brojnim lokacijama u 2015. godini: u Velikom Trojstvu, prilikom manifestacije Đurđeva u Velikom Trojstvu, u Hrvatskoj kući „Materina priča“ u Zagrebu, na LegendFestu u starom gradu Lukavcu, povodom Međunarodnog dana pismenosti u Gradskoj knjižnici Grada Zagreba, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ u Bjelovaru, u kazalištu Trešnja u Zagrebu, u Gradskoj knjižnici u Samoboru i na Međunarodnom sajmu knjiga u Bologni. 4. srpnja 2016.g. održala sam čitaonicu i radionicu na „Daruvarskom kulturnom ljetu“. Prijavila sam ju na Javni poziv TZ Bilogora-Bjelovar za izbor suvenira i sada se prodaje u Turističkom informativnom centru u svrhu promidžbe prepoznatljivosti kulturne baštine zavičaja. Prijavljena na Javni poziv HAVC-a za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2018. godini – Kategorija: poticanje razvoja scenarija animiranih filmova (u postupku ocjenjivanja).

Napisala sam nastavak „Vilenjsko igrišće“ čija se radnja odvija u zimi. “Bilogorska čarolija: Vilenjsko igrišće druga je bajka u cjelini “Bilogorska čarolija”. Radnja se odvija u jednom zimskom danu/noći na Bilogori. Coprnica provodi svoj plan osvete i uništavanja Bilogore dok ostali likovi smišljaju i provode plan za spas Bilogore. Likovi su: Coprnica, Mačak Mici, Vila Visibaba, Vila Ljubica, Princ Glođana, Noćni jagar, Pas Lili, Biljkos Uzvišeni i skulpture Sveto Mjesto, Šetač, Ognjeni i Lugar. Ilustracije je napravio Miroslav Vincelj.

„Prinčevu stazu“ i „Vilenjsko igrišće“ financirala su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, javna i privatna poduzeća, jedinice lokalne i regionalne samouprave i svi su navedeni u knjizi, u Impressumu.

Prva promocija „Vilenjskog igrišća“ održana je 23.ožujka u Velikom Trojstvu i za nju smo, također, pripremili predstavu s učenicama OŠ Veliko Trojstvo. Glumice igraju u kostimima uz scenografiju i efekte (zvukovi i magla).

Srdačan pozdrav iz Velikog Trojstva

Romana Kovačić

Jednom, između zelenog pjeva i iskri vjetra, prolomio se mračan urlik. Urlik iz podzemlja. Mračan i vlažan, star koliko i sam svijet. Urlik bijesa i boli.

Šuma je na trenutak zastala. Zaledila se u proljetnom podnevu. Kroz tišinu probijao se vjetar. Prvo je stidljivo provirio iza puža-muža, preko vijugave kućice prepune uspomena. Ohrabrio se ugledavši svoje lice u zrncu rose. Slobodno, nesputano, divlje. I tad je shvatio:

Jesam! Ja sam vjetar! Galopiram kroz stabla, livade, oblake i duše. Igram se skrivača i uvijek pobjeđujem! Neuhvatljiv sam i neustrašiv!“

Drevni ples obojen zelenom magijom zaorio je šumom, s vjetrom, najljepšim plesačem.

Bilogorska čarolija: Prinčeva staza“

web: http://www.bilogorskacarolija.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Bilogorska-%C4%8Carolija-1467711803519645/timeline/?ref=hl

 

Knjiga se može nabaviti u knjižarama:

 
 
Knjiguljica Karlovac – https://www.facebook.com/knjiguljica/

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here