IZLOŽBA: Iva Korenčić

0
731

A ROGUE PHI

Iva Korenčić

Garaža Kamba

Ilica 37

25.3.2022. u 19 sati

Najavljujemo izložbu Ive Korenčić: A ROGUE PHI koja će se održati u petak 25. ožujka s početkom u 19 sati. 
 
Multimedijski projekt “A ROGUE PHI” istražuje pojam identiteta kroz pejzaž hibridnih pristupa tumačenja tekstila i njegovih mogućnosti. Metodom dekonstrukcije, ova participativna platforma spaja različite autore (Lana Đurđek, Josip Kresović, Nina Maštruko i kolektiv Studio Rozi – Iva Čukelj, Ana Domljan, Ingeborg Reichel, Ivana Stećuk i Paula Tončić) koji kroz raznovrsne pristupe grade kolektivni identitet. 
 
Istraživanje tog kolektivnog identiteta i njegove fluidnosti bazira se na konceptualnoj i materijalnoj bazi autorice projekta Ive Korenčić. Ono se sastoji od dugotrajnog istraživanja graničnih poremećaja ličnosti te krajnosti i intenziteta emocionalnih stanja kroz razne tehnike rada s tekstilom.” 

 

Facebook projekta.

 

Predgovor

Kompleksni sustav identiteta nekonzistentna je mreža široke sfere utjecaja. Nju oblikuju različite varijable koje tijekom vremena evoluiraju, granaju se i potpuno mijenjaju. Identiteti su fluidni, različiti, uslojeni i višeznačni, izgrađeni na širokom spektru faktora. Kako bi se ti različiti fragmenti identiteta nanovo povezali, zašili i kolažirali potrebno ih je prije svega dekonstruirati – kako bi došlo do konstruiranja, osvješćivanja i poistovjećivanja. Dekonstrukcija u svrhu konstrukcije temeljna je metoda i noseći concept razgranato strukturirane participativne platform za konstruiranje kolektivne ličnosti –  A Rogue Phi. Multimedijski project okuplja niz umjetnica i umjetnika koji kroz iskrenu i neopterećenu razmjenu i eksperimentalni umjetnički pristup kolažiraju vlastite kreativne senzibilitete ne bi li došli do preklapanja i uslojavanja elemenata kolektivnog identiteta. Istraživanje tog kolektivnog identiteta i njegove fluidnosti bazira se na konceptualnoj i materijalnoj bazi autorice projekta Ive Korenčić. Ono se sastoji od dugotrajnog istraživanja graničnih poremećaja ličnosti te krajnosti i intenziteta emocionalnih stanja kroz razne tehnike rada s tekstilom. Radi se o multimedijalnom i hibridnom djelovanju koje inkorporira tehnike šivanja, vezenja, bojanja, oslikavanja i sitotiska kolažiranih fragmenata autoričina identiteta, odnosno komadića materijala, ostataka nekadašnjih projekata. Kao takva, tkanina ima gotovo neograničeni potencijal komunikacije identiteta kojeg ostvaruje primarno u odnosu s pozvanim suradnicama, a posljedično i sa publikom samom. Dekonstruiranje mličnosti šavovima međusobne suradnje i razmjene u prostoru garaže Kamba konstruiran je fiktivni kolektivni identitet, kolektivni ritual u neprestanoj mijeni kojeg uz autoricu čine Lana Đurđek, Josip Kresović, Nina Maštruko i kolektiv Studio Rozi – Iva Čukelj, Ana Domljan, Ingeborg Reichel, Ivana Stećuki Paula Tončić.

Maja Flajsig

 

O autorici: Iva Korenčić (1986., Zagreb) multimedijalna je umjetnica. Završila je diplomski studij Novih Medijana ALU u Zagrebu. U umjetničkoj praksi istražuje teme identiteta i memorije kroz materijalnost tragova s fokusom na procesualnost i pretvorbe ne kapacitete medija.

Od 2009. godine djeluje kao  autor, redatelj, snimatelj i fotograf na nizu projekata. Izlagala je na skupnim te samostalnim izložbama u MSU, Galeriji Prozori, Academia Moderna, Lauba, Galerija ULUPUH, MUO, Pogon Jedinstvo, Galerija Nova, Galerija SC i mnogim drugim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here