HAIKU POEZIJA – ĐURĐA VUKELIĆ ROŽIĆ

0
2040
Foto: Adonyi Gábor - Pexels

Foto: Adonyi Gábor – pexels

 

svi ti sjajni krovovi    
i baš dovoljno mjesečine   
da ušuška svaki crijep    
   
Prvo mjesto, Rangitawa Publishing Haiku and Humor Contest, Novi Zeland, 2013.

šljivik po snijegom    
svu je noć tako plav    
na mjesečini      

Prva nagrada, 10. Haiku dan –  Dubravko Ivančan, Krapina, 2008.

šumska čistina     
lahor naglo promijenio    
obrise neba     

Nagrada, Genkissu! Spirits Up! Worldwide Hekinan Haiku Contest, Japan, 2010.

 

O autorici: Đurđa Vukelić Rožić, Ivanić-Grad

Rođena 6. travnja 1956. u Vidrenjaku, u Ivanić-Gradu živi od 1964. g. Hrvatska književnica, članica DHK s objavljenih 25 naslova. Osim haikua objavljuje kratke priče, humoreske i poeziju. Piše na hrvatskom, kajkavici i engleskom jeziku.

Uredila niz zbirki, zbornika, časopisa i antologija iz područja japanskih pjesničkih formi na hrvatskom i engleskom jeziku. Među osnivačima Udruge “Tri rijeke”, kloštranskih i ivanićgradskih haiku susreta, glavna i odgovorna urednica časopisa IRIS (tiskovina) i IRIS International (web časopis) za haiku poeziju, potonji na engleskom jeziku. Glazbeno obrazovana, amaterski se bavila glazbom. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Za haiku nagrađivana šezdesetak puta u Hrvatskoj, Japanu, SAD-u, Italiji, Rumunjskoj, Engleskoj, Novom Zelandu… Izdala je 7 dvojezičnih zbirki haiku poezije. Godine 2011. nagrađena “The Touchstone Award” američke udruge The Haiku Foundation za uređivanje Antologije hrvatskoga haiku pjesništva “Nepokošeno nebo / An Unmown Sky” 1996.-2007., u izdanju Udruge “Tri rijeke” HPOI Ivanić-Grad, 2011., a 2012 g. Zagrebačka županija dodjeljuje joj Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu.

Đurđa Vukelić Rožić članica je udruge “Tri rijeke“ 

Udruga „Tri rijeke“ Haiku pjesnici Otoka Ivanića, Ivanić-Grad osnovana je 2006. g. u gradu Ivanić-Gradu s ciljem promoviranja haikua i inih japanskih pjesničkih formi te kulture Japana u Hrvatskoj i hrvatskog haiku-stvaralaštva u svijetu.

https://tri-rijeke-haiku.hr/home/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here